Вијести, Занимљивости

НА ЛОКАЛИТЕТУ ЦАРИЧИН ГРАД ПРОНАЂЕНЕ КОСТИ КАМИЛА

БЕОГРАД, 31. ЈУЛА /СРНА/ – На локалитету Царичин град, код Лебана, на југу Србије, археолози су пронашли очуване кости шест пустињских камила.

НА ЛОКАЛИТЕТУ ЦАРИЧИН ГРАД ПРОНАЂЕНЕ КОСТИ КАМИЛА

Фрагменти костију камиле нађени су и током ранијих ископавања, али овог пута су нађене очуване кости.

Виши научни сарадник Археолошког института Српске академије наука и уметности /САНУ/ Вујадин Иванишевић рекао je за „Политику“ да ће тек анализом костију бити утврђено како су камиле доспјеле овдје.

„Могуће је да су дошле са трговачким караванима или су их користиле војне јединице, јер је још цар Константин основао јединице камилара“, додао је он, наводећи да се не искључује ни претпоставка да су коришћене и у исхрани.

Овим ископавањима почео је трогодишњи заједнички пројекат срских, француских и њемачких археолога, а након завршетка биће одржана научна конференција у Мајнцу, на којој ће бити сумиран резултат истраживања, чиме ће се Царичин град наћи у жижи интересовања свјетских археолога.

На истраживању овог локалитета радили су стручњаци са Археолошког института у Београду, као и француски и њемачки стручњаци.

До сада су археолози ископали житарице, разно воће, укључујући и цијеле орахе и грожђе.

НА ЛОКАЛИТЕТУ ЦАРИЧИН ГРАД ПРОНАЂЕНЕ КОСТИ КАМИЛА

НА ЛОКАЛИТЕТУ ЦАРИЧИН ГРАД ПРОНАЂЕНЕ КОСТИ КАМИЛА

Царичин град био је један од најмоћнијих византијских градова из шестог вијека, који је у подножју планине Радан, подигао цар Јустинијан Први, који је владао од 527. до 565. године.

Живот овог града се нагло развио у периоду од 530. до 615. године, а затим нестао под налетом варвара.

Послије шестог вијека овдје долазе Словени.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *