Занимљивости

Милутин Тесла – православни свештеник

15. фебруара 1819. године рођен је у селу Радучу у угледној крајишкој задрузи Милутин Тесла, свештеник српске православне цркве и отац Николе Тесле.

Био је национални радник, полиглота (поред српског течно је говорио немачки и италијански језик), изванредан беседник и песник. Писао је за новине „Србски Дневник” под псеудонимом Родољуб Правичић и то у циљу слободе Срба на православну вјеру у Аустријском царству.

Отац Николе Тесле

Милутин Тесла, отац Николе Тесле

Колико је био привржен своме роду и цркви сведочи писмо црквеној општини у Сењу у коме је службовао више од пет година. Писмо је упутио 31. јула 1852. године, четири године пре него што се родио Никола. Завршио га је следећим речима:

„Бога ми мога! Ништа ми тако свето ние као Церква моја и праотеческиј Закон и обичаи, и ништа ми ние тако драгоцјено као слобода, благосостојаније и напредак Народа мог и браће, и за ово двое: Церкву и Народ, гди год будем готов ћу бити живот мој положити; обаче ни враг ми ние мржии от себичности, первенства и властољубија вражиег шлендриана, који запречуе обшчем напретку и ползи. Здравствујте.“

Велики Србин, родољуб слободарског духа веран своме роду и вери православној је подизао будућег генија Србина, Николу Теслу.

Невена ТК

Писмо преузето из групе Тесла

#НиколаТесла #Никола #Тесла #МилутинТесла #свештеник #православац #Србин #отац #ТеслинОтац 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *