Вијести, Занимљивости

Левински: Била сам жртвени јарац да би Клинтон остао на власти

После више од десет година ћутања, Моника Левински је проговорила о ономе по чему је свет памти – афери са председником Билом Клинтоном. У ауторском тексту у „Венити феру”, бивша љубавница шефа Беле куће тврди да је била жртвени јарац Клинтонових као и да је, посрамљена и жигосана, више пута размишљала о самоубиству.

Амерички магазин је на свом сајту објавио делове текста „Срам и преживљавање”, који ће данас у целини бити објављен у дигиталном формату, а за неколико дана и у штампаном издању. У исповести читаоцима, некадашња практиканткиња у Белој кући пише да је решила да баци своју чувену плаву хаљину (коју је носила током једног односа са председником и која је у истрази против председника постала доказни материјал). Али, питање је да ли она баца само хаљину или и рукавицу у лице Хилари Клинтон. Њен излазак у јавност поклапа се са готово свакодневним ишчекивањима да бивша прва дама објави председничку кандидатуру за изборе 2016.

Левински (40) открива читаоцима да је током избора 2008. водила рачуна да се нигде не појави из страха да ће је бивша прва дама, која се тада борила за номинацију Демократске странке, злоупотребити у кампањи. Иако се и даље прибојава да ће је Клинтонови напасти, решила је, како каже, да изађе из сенке јер не може да заустави живот у наредних осам или десет година. Председник и она су почели везу 1995, а афера је обелодањена 1998, што је он прво негирао, па под притиском јавности и медија признао. У Конгресу је покренут неуспешан поступак за његову смену због лажи да са њом никада није имао везу. Бомбардовање СРЈ следеће године у великој мери је повезивано са овим догађајима као покушај Клинтонових да скрену пажњу са мучног скандала.

„Дубоко се кајем због онога што се догодило између мене и председника Клинтона”, пише Левински и додаје да је председник није натерао на односе, али да ју је злоупотребио после избијања скандала. „Наравно, шеф ме је искористио, али увек ћу тврдити да је то био однос на који сам пристала. Злоупотреба је дошла касније када сам била жртвени јарац да би се заштитила његова моћна позиција.”

Како објашњава, жигосали су је Клинтонова администрација, њему блиски политичари и медији, и тај жиг је остао до данас јер су они који су га утиснули – јако утицајни.

Клинтон је признао да је са њом имао орални секс, али је остао на функцији и завршио други мандат. Рејтинг његове супруге био је највећи током афере „Левински” јер је америчка јавност осећала симпатије према пониженој првој дами и изабрала ју је за сенаторку државе Њујорк. Клинтонова је 2009. постала и државна секретарка да би се данас спремала за председницу. Моћна политичка династија на плаћеним предавањима зарађује милионе долара

Са друге стране, Моника пише да су јој се затворила сва врата. Иако има диплому мастера социјалне психологије са угледне Лондонске школе економије, ниједан послодавац није хтео да је запосли да не би привлачила пажњу медија. Стизале су само непристојне понуде за откривање сочних детаља, што су неки хтели да јој плате и десет милиона долара. Ипак, толико дуго је била ван жиже јавности да је по вашингтонским кулоарима почело да се шапуће да су је Клинтонови поткупили, што она сада одбацује тврдећи да је то „далеко од истине”.

А зашто је своју истину решила да открије баш сада? Њено објашњење: на то се одлучила када је 2010. чула да је један студент извршио самоубиство јер се на интернету појавио снимак на којем он љуби са другим мушкарцем. Трагична вест подсетила је Монику на период када је и она била посрамљена и када је размишљала да се убије. Како откривају делови њеног текста, њена мајка је стално морала да буде уз њу пошто је њено име почело да се повлачи по новинама. „Плашила се да би због срама, презира и страха сама себи одузела живот.”

Ипак, пада у очи да се текст у „Венити феру” појављује после фебруарске информације да је Хилари Клинтон у јеку скандала називала Монику Левински „нарцисоидном, лудом карикатуром”. Тада су објављена документа једне блиске пријатељице породице Клинтон која је у свом дневнику бележила да је Клинтонова за прељубу кривила себе и Монику, али не и Била.

Левински се у свом тексту осврће на речи некадашње прве даме и каже да ако је „нарцисоидна, луда карикатура” најгоре што је о њој рекла бивша прва дама, онда се још може сматрати и срећном. Међутим, она оцењује да је крајње узнемиравајуће то што Клинтонова сваљује кривицу на њих две уместо на свог супруга. Ова примедба, као и раније објављени дневници Дајен Блер, руше имиџ феминисткиње који Клинтонова гради годинама и који ће бити нешто на чему ће инсистирати ако и се и стварно кандидује.

На то да Клинтонови немају права да причају о родној равноправности подсетио је недавно и републикански сенатор Ренд Пол који је казао да је Клинтон „сексуални предатор”. Пола Џонс је тврдила да је била жртва Клинтоновог сексуалног узнемиравања док је био гувернер Арканзаса. Због ових и других секс-скандала свог супруга које је пробала да заташка, Клинтонова тешко да може и стварно да се назове феминисткињом. Против дугогодишње Клинтонове љубавнице Џенифер Флауерс Хилари и Бил смислили су стратегију да се ова жена облати у јавности као „варалица, лажов и могуће и криминалац”.

Лоша вест за Хилари Клинтон јесте да Моника са сваким својим појављивањем у јавности подсећа на оно што бивша прва породица жели да заборави. Са тиме крећу и друге асоцијације: председник који је јавно слагао „да није имао секс са том женом”, и прва дама која преко свега тога прелази, штавише, то искоришћава, да би унапредила своју политичку каријеру.

Бивша председникова љубавница Моника Левински проговорила у тренутку када Хилари Клинтон треба да објави улазак у трку за Белу кућу (Фото Бета)

Бивша председникова љубавница Моника Левински проговорила у тренутку када Хилари Клинтон треба да објави улазак у трку за Белу кућу (Фото Бета)

А Моника Левински најављује да је њено појављивање у „Венити феру” само почетак јавног ангажовања. Каже да је била прва жртва онлајн понижења и да ће свој живот посветити томе да заштити друге који су осрамоћени на светској мрежи. Путоваће, упозоравати, пружати подршку, држати предавања, учествовати у дебатама и форумима. Звучи као паралелна изборна кампања.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *