Занимљивости

Квадрат и по стана плаћао 330 евра

slikac

Катастрофално скупи станови који се издају у Паризу нису ништа ново. Међутим, посљедњи случај Француза, који је 15 година плаћао 330 евра за стан од 1,56 метара квадратних шокирао је француску јавност.

Ријеч је, како пише „Ле Монде“, о човјеку који је идентификован само као Доминик, а који је годинама плаћао стан величине нечијег тоалета или ормара. Иначе, станови у Француској обично се мјере по величини животног простора, тј. по оном простору гдје станар може да стоји, а да притом не удари главом у плафон. Када се узме у обзир мјесечна цијена од 330 евра за свега 1,56м², то значи да цијена једног метра квадратног износи невјероватних 220 евра, а на питање како је живио у таквом простору, он је кратко одговорио: „Нисам живио, само сам преживљавао.“

Многе агенције за заштиту потрошачких права сматрају ово правим скандалом, а случај свакако није усамљен: „Морам признати да је ово скандалозно“, каже Семјуел Мушар, из Фондације за становање, која је и открила Домиников случај.

Они су намјерно јавно објавили све о Доминиковом случају, јер није усамљен, а станодавци притом бескрупулозно узимају новац, не пријављујући приходе.

„Станодавци профитирају издајући овако срамотне просторе“, каже Мушар и додаје: „Велики број људи нема другог избора него да прихвати њихове услове, јер се боје да ће завршити на улици.“

Иначе, градске власти Париза запечатиле су овај стан и случај предале суду, који је наредио станодавцу да Доминику за његов новац изда стан који вриједи тог новца. Иначе, према француском закону, незаконито је издавати станове мање од девет метара квадратних животног простора, међутим, већина станодаваца се не обазире на овај закон.

„То су бескрупулозни људи, који гледају само себе“, каже Мушар.

Коментариши чланак

Коментара