Занимљивости

Колико треба цвијећа за један парфем Шанел 5

025921

За 30 милилитара парфема „Шанел 5“ потребно је чак 1.000 цвјетова јасмина.

Јасмин за „Шанел 5“ бере се искључиво у градићу Грас на Азурној обали, а већ пет деценија узгаја га породица Мил.

„То је најскупљи јасмин на свијету. Има сладуњавији мирис, мање агресиван и мекши од егзотичног јасмина. Парфем би био потпуно другачији да се цвијеће узгаја на било којој другој локалцији“, рекао је Жозеф Мил.

„Шанел 5“ продаје се од 1921. године, а статистика каже да се бочица тог парфема продаје на сваких 55 секунди, а најбоља промотерка „Шанела 5“ икад била је Мерилин Монро која је тврдила да га ставља и пред спавање.

Јасмин за „Шанел 5“ бере се ручно, а породица Мил сваке године у вријеме тромјесечне бербе запосли око 70 људи за тај посао. Бере се пет хектара цвијећа, а Жозеф Мил каже да једна особа убере око пола килограма цвијећа за један сат. За килограм латица јасмина потребно је убрати 8.000 редова. Овај нарочити јасмин из Провансе је и 30 пута скупљи од јасмина из Египта или Индије.

Легендарна креаторка Коко Шанел је 1921. године ангажовала Ернеста Боа да направи шест мириса за њу – од којих ће изабрати један. Легенда каже да је Коко изабрала парфем број пет, који је иначе био њен срећан број и – тако је настао „Шанел 5“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *