Вијести, Занимљивости

Кинески „Алибаба”претекао „Фејсбук” и „Амазон”

Прва продаја акција највеће кинеске фирме за е-трговину на Волстриту власницима донела 25 милијарди долара прихода.

Западни бизнис жељан је да се што пре повеже са потенцијално гигантским кинеским е-тржиштем – показала је прошлог петка прва продаја акција „Алибабе” на Волстриту. Највећа фирма за електронску трговину у Кини (где је од 1,3 милијарде становника „само” 600 милиона на интернету) „Алибаба” најавила је да ће на Волстриту понудити акције по цени између 60–68 америчких долара и да процењује тржишну вредност компаније на око 216 милијарди америчких долара.

Међутим, „Алибаба” вреди далеко више, показала је прошлог петка невиђена јагма инвеститора, тако да су акције фирме достигле вредност од око 93 америчка долара (готово трећину више од првобитно најављене). Интересовање глобалних инвеститора било је толико да су пет банака, које су руководиле дебијем „Алибабе”, повећале број акција у понуди и учиниле потез без преседана у историји трговине на Волстриту.

Надметање финансијера било је тако оштро да су Креди Суис, Дојче банк, Голдман Сакс, Џеј Пи Морган и Морган Стенли прво одложиле почетак продаје пуна два сата да би бирале најпрече купце, што је први такав случај у историји њујоршке берзе. Када се прошлог петка слегла прашина на Волстриту, „Алибаба” је постао светски рекордер по вредности иницијалне јавне понуде акције оствареним приходом од 25 милијарди долара готовине.

Берзанска помама за акцијама затрла је питање – зашто је фирма која постоји већ 15 година баш сада решила да се појави на финансијским тржиштима Запада. Чињеница да „Алибаба” данас прослеђује већину од 27 милиона пакета робе која путује по Кини и да би број таквих пошиљки за 10 година могао да нарасте на 200 милиона пакета, један је од разлога зашто инвеститори верују да не смеју изгубити корак са растом таквог тржишта.

У међувремену, од посла продаје акција „Алибабе”, споменути квинтет банака поделио је истовремено зараду од 250 милиона америчких долара, пренео је јуче лондонски „Фајненшел тајмс”. Након премијере на Волстриту, тржишна вредност компаније регистроване у Хуанџоу 1999. године, са око 22.000 запослених, 8,5 милиона регистрованих продаваца-корисника и око 300 милијарди долара робе у годишњем промету достигла је вртоглавих 230 милијарди долара. „Алибаба” је тако, по тржишној вредности, претекао „Фејсбук”, „Амазон”, али и америчку банку Џеј Пи Морган и легендарну фирму „Проктер енд Гембл”.

„`Алибаба` ће живети најмање 102 године. Верујте нам, верујте тржишту, младим људима и новим технологијама. Ова фирма ће променити свет”, поручио је страним инвеститорима Џек Ма (50), оснивач ове компаније.

Први дан на берзи „Алибабе” (Фото Бета)

Први дан на берзи „Алибабе” (Фото Бета)

Осокољен рекордном зарадом првог дана на Волстриту, Џек Ма најавио је да ће та кинеска фирма у САД „претећи `Волмарт`”, али да је још и више заинтересована да ојача бизнис у Азији, Европи и Африци.

Интересовањем за акције „Алибабе” глобални инвеститори потврдили су свој неутаживи интерес да улажу у кинеске фирме. Три фирме које су оствариле највеће иницијалне јавне понуде акција на Волстриту пореклом су из Кине.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *