Вијести, Занимљивости

Како је Џенифер Псаки бранила Андреја Дешчицу и помешала Иран са Ираком

Представница Стејт департмента САД Џенифер Псаки током редовног брифинга за новинаре оправдала је вулгарне изјаве в.д. министра спољних послова Украјине Андреја Дешчице упућене председнику РФ Владимиру Путину. По њеном мишљењу, вређајући руског лидера, украјински министар је настојао да стабилизује ситуацију испред амбасаде Русије у Кијеву. Псаки је, такође, два пута помешала Ирак са Ираном.

По мишљењу представнице Стејт департмента САД Џенифер Псаки в.д. министра спољних послова Украјине Андреј Дешчица који је руског председника називао простачким именима, хтео је да стабилизује ситуацију испред дипломатског представништва РФ у Кијеву и заштити руске дипломате.

„Врло је важно подсетити вас и сваког другог, чиме се министар бавио у том тренутку, када је то изјавио. Он се лично упутио према руској амбасади, како би умирио демонстранте и то је и постигао“, изјавила је Псаки и одбила да осуди изјаве украјинског политичара на рачун председника РФ.

Коментаришући изјаве в.д. премијера Украјине Арсенија Јацењука, који је у саопштењу објављеном на сајту украјинске амбасаде у Вашингтону, становнике југоистока назвао људима ниже врсте, представница Стејт департмента је рекла да се политичар такође руководио пре свега настојањем да реши ситуацију у источним регионима.

„Понашање премијера било је врло доследно усмерено на мирно решење ситауције на терену, заштиту људи, укључујући Русе и ја бих сваком препроучила да управо то има у виду, како би боље разумео шта он мисли“, изјавила је Псаки.

Захваљујући редовним иступањима, посвећеним догађајима у Украјини, као и због неочекиваних, нејасних коментара и честих лапсуса представница дипломатског ресора постала је популарна у Русији.

Тако је у априлу Псаки тврдила да се природни гас испоручује из Украјине у Русију. Касније је Псаки говорила о коришћењу мистериозних „предизборних карусела“ током референдума на југоистоку Украјине, али није могла да објасни значење тог термина.

Представница Стејт департмента САД Џенифер Псаки

Представница Стејт департмента САД Џенифер Псаки

Псаки је такође позната по вештини избегавања да одговори на питање. Када су је питали о именовању сина америчког потпредседника Џоа Бајдена у одбор директора украјинске гасне компаније, представница Стејт департмента приметила је да је реч о приватном лицу.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *