Вијести, Занимљивости

Кафић у коме цену има само време

У Лондону отворен угоститељски објекат у коме гости не плаћају кафу или пиће већ период проведен у локалу: минут кошта три пенија (четири динара).

По угледу на мини-ланац кафића у Русији, у којем уместо пића гости плаћају за проведено време, и Лондон је добио први „Циферблат” угоститељски објекат. Минут проведен у овом кафеу кошта три пенија (четири динара), а за сат мора да се плати 1,80 фунти (250 динара).

Сат проведен у „Циферблату” кошта 1,80 фунти (250 динара)

Сат проведен у „Циферблату” кошта 1,80 фунти (250 динара)

Како пише британски „Гардијан”, није ограничено минимално време које мора да се проведу у кафићу. По уласку у локал посетиоци узимају будилник и сами подешавају време за колико ће часовник да зазвони, односно да им укаже да је истекао период предвиђен за опуштање.

Име кафеа „Циферблат” је реч из немачког језика (Zifferblatt) и означава бројчаник на сату или другим инструментима с бројкама. Ова угоститељска новотарија изум је Руса Ивана Митина који већ широм Русије поседује 10 кафеа са овом, специфичном пословном филозофијом. Први је отворио пре две године у Москви.

Попут кафића у Русији, и у локалу смештеном у источном делу британске престонице, у Олд стриту 388, гости могу да се служе, до миле воље, кексићима, воћем, кафом, чајевима …

Посетиоци могу сами да кувају кафу у кухињи, чак и да оперу чаше. У понуди су им и књиге за читање, а део ентеријера је и клавир на коме може да се свира. Као и у већини локала у Великој Британији, у понуди је и бесплатан бежични интернет.

Иако кафић „Циферблат” у Лондону ради непун месец, већ има сталне муштерије. Утисак власника Митина је да су становници британске престонице одмах прихватили нови концепт. Скептици, са друге стране, сумњају да је метода звоњаве будилника за излазак из локала – стресна, поготову за Британце.

Ипак, како пише „Дејли мејл”, бесплатно издање „Тајм аут” које се дели у лондонској подземној железници, овај концепт кафеа већ је прогласио потезом године у угоститељству, иако је од почетка 2014. протекло тек десет дана.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *