Занимљивости

Изгубљена мачка прешла 320 километара и нашла кућу

027737

Четворогодишња мачка Холи изгубила се од своје породице током боравака у граду Дејтона Бич, Флорида, да би успјела да нађе пут до своје куће у Вест Палм Бичу два мјесеца касније, окончавши путовање дуго 322 километара.

Џејкоб Рихтер (70) и његова жена Бони (63), почели су да путују прошле године са својим кампером, а на пут су повели и Холи. Током боравка у Дејтони, у новембру 2012, мачка се искрала ван кроз отворена врата. Рихтерови су одмах позвали локалну службу за животиње и тражили је у околини, али се мачка није појавила.

Пар се вратио кући, да би након двије недјеље примили позив из службе за животиње да је мачка која личи на Холи виђена у Дејтони, али није ухваћена.

Морало је да прође још два мјесеца да би, на новогодишње вече, жена која живи на око километер и по од Рихтерових пронашла у свом дворишту иза куће изгладњелу, дехидрирану, ослабљену мачку, која је једва имала снаге да мјаукне. Жена – Барб Мазола – и њена дјеца су нахранили мачку и бринули се о њој шест дана. Мазола је однијела мацу код ветеринара, који је прегледао да види да ли има уграђени чип. Холи је, срећом, имала чип и то их је одвело директно до Рихтерових.

Како је кућна мачка могла да пређе толики пут преко непознате територије и, штавише, пронађе своју кући, остаје мистерија.

Познат је и случај мачке Вилов, која је у септембру 2011. пронађена у Њујорку, пет година након што је нестала у Булдеру, Колорадо. Како је дошла чак до Њујорка није познато, али је такође идентификована захваљујући чипу, те враћена власницима.

Истраживаче већ дуго мучи то питање и обављено је низ експеримената. Тако је још 1954. британски истраживач Роџер Тејбор стављао мачке у покривени, кружни лавиринт, који на сваких 15 степени има излаз. Већина мачака је користила управо онај излаз који је био у правцу њихове куће. Недавно су истраживачи закачили видео камере на 55 кућних мачака и снимали њихово понашање. Откривено је да су неке маце посјећивале друге куће због хране или пажње, прелазиле путеве, јеле и пиле у дивљини.

Коментариши чланак

Коментара