Вијести, Занимљивости

Хакер из БиХ покушао украсти новац с рачуна у САД

Полиција у граду Клинтону у Сједињеним Америчким Државама покренула је истрагу против засад непознатог лица које је у БиХ покушало извршити банкарску крађу у висини од 2.500 америчких долара.

Према наводима клинтонске полиције, амерички грађанин је користећи банкомат у локалној продавници дигао износ од 40 долара. Истог дана, из његове банке му је стигло обавјештење да је неко у БиХ користећи податке с његове картице покушао купити робу у вриједности од 2.425 долара.

Како је наведено, трансакција од 40 долара обављена је 5. августа у 7.22 ујутро, а покушај трансакције у вриједности од 2.425 долара забиљежен је у БиХ истог дана у 15.09. 

Банци се трансакција учинила сумњивом јер им је било тешко повјеровати да би се власник картице у тако кратком времену могао затећи у БиХ, скоро 10.000 километара од Клинтона, па је заустављена прије реализације. 

У Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ у петак је за Независне потврђено да им се до сада нико из САД није обратио поводом овог случаја.

Незванично смо сазнали да је у оваквим случајевима уобичајено да локална полиција у САД прво обавијести централу Интерпола у Вашингтону, а да онда Интерпол тражи помоћ бх. власти.

Кредитне картице

Кредитне картице

Уобичајено је да тај поступак траје седам до осам дана прије обавјештења БиХ. У Удружењу банака БиХ су нам рекли да постоји могућност да су хакери из БиХ упали у базу података неке од компанија која чува тајне податке у Америци, и да искористили информацију о кредитној картици за покушај крађе новца.

„Неколико пута смо водили кампање и упозоравали јавност да пазе на могућност крађе новца с компромитованих кредитних картица. Чим примијете нешто сумњиво треба да обавијесте матичну банку, да се картица поништи“, навели су они.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *