Вијести, Занимљивости

Гуглу 70.000 захтјева за брисање из резултата претраживања

Гуглу 70.000 захтјева за брисање из резултата претраживања

Америчка компанија „Гугл“ добила је више од 70.000 захтјева европских корисника да избрише линкове са личним подацима о њима који се појављују приликом претраге на Интернету, при чему се позивају на европско „право да буду заборављени“

Потез „Гугла“, међутим, наилази на жестоку осуду новинских кућа, пошто текстови неких од најистакнутијих европских листова сада – ишчезавају.

„Гугл“ је саопштио да је примио 70.000 захтјева откако је 30. маја објавио да је, у складу са одлуком Европског суда правде, могуће да изађе у сусрет онима који желе да избришу резултате претраживања у којима се појављује њихово име, пренијеле су агенције.

Како прецизира АП, ова америчка компанија дневно добија око 1.000 захтјева за брисање из резултата претраживања.

Тај претраживач је, између осталог, укинуо приступ неким блоговима Би-Би-Сија (BBC) и текстовима објављеним на сајтовима неколико британских новинских листова, које је обавијестио да резултати претраге у Европи више неће садржати неке линкове за њихове публикације.

„То је као кад бисте отишли у библиотеку и спалили књиге које вам се не допадају“, рекао је Мартин Кларк, уредник „Daily Mail Online“.

Британски лист „The Guardian“ је саопштио да је шест линкова за његове текстове уклоњено из резултата претраживања, од којих се три односе на скандал из 2010. у који је умијешан бивши шкотски фудбалски судија Даглас Даги Мекдоналд.

Највећи свјетски новински сајт, „Mail Online“, такође је обавијештен да су линкови за причу о Дагију Мекдоналду уклоњени из неких претрага.

Гуглу 70.000 захтјева за брисање из резултата претраживања

Гуглу 70.000 захтјева за брисање из резултата претраживања

Међу осталим текстовима за које су линкови укинути је прича о пару који је ухваћен док је имао секс у возу и текст о муслиману који је оптужио једну авиокомпанију да је одбила да га запосли због имена, а нестао је и линк за причу о једном правнику коме пријети суђење због проневјере.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *