Вијести, Занимљивости

ГРИНВАЛД: Сноуден у Русији живи слободно, много је боље него пре годину дана у Хонгконгу

ТВРДИ ДА БИ АЗИЛ СНОУДЕНУ ДАЛИ – БРАЗИЛ, ВЕНЕЦУЕЛА, БОЛИВИЈА И НИКАРАГВА, МОЖДА И ШВАЈЦАРСКА

  • „Када смо се пре годину дана растајали у Хонгконгу – пред њим је била само перспектива да остатак живота проведе у затвору. А сада већ може да учествује у глобалној дискусији о тоталном прислушкивању, да се обраћа јавности говорима и извештајима, да пише. У Москви се осећа слободно и нема никаквих проблема” – нагласио је Глен Гринвалд

         ЕДВАРД Сноуден изгледа боље него пре годину дана у Хонгконгу. Он је веома весео – изјавио је швајцарском листу Tages Anzeiger Глен Гринвалд који је, на бази докумената из Сноуденовог „електронског архива”,  на страницама лондонског The Guardian први објавио текст о америчкој тоталној електронској шпијунажи.

         Сноуден је минуле недеље дао свој први „руски интервју” једној америчкој телевизији. Снимању је присуствовао и Гринвалд. Швајцарски лист, наравно, није пропустио прилику да га пита – како се Сноуден осећа.

         „Када смо се прегодину дана растајали у Хонгконгу – пред њим је била само перспектива да остатак живота проведе у затвору. А сада већ може да учествује у глобалној дискусији о тоталном прислушкивању, да се обраћа јавности говорима и извештајима, да пише. У Москви се осећа слободно и нема никаквих проблема” – нагласио је Гринвалд.

         При том је подвукао: „Сноуден у Русији живи добровољно. Њега на живот изван своје земље присиљавају једино – америчке власти”.

         Указавши да Сноудену одобрено уточиште истиче у августу, Гринвалд је истакао да је Сноуден веома уверен да ће му боравак у Русији бити продужен. При том је додао да је низ земаља спреман да му да азил, а он је апострофирао: Бразил, Венецуелу, Боливију и Никарагву.

 

Сноуден у Русији има ћириличан пасош. Ово Срби у Србији немају.

Сноуден у Русији има ћириличан пасош. Ово Срби у Србији немају.

У Немачкој се о таквој могућности увелико дискутује, а није искључено да би му азил могла дати и Швајцарска – подвукао је Гринвалд.

Он је Швајцарцима поручио: да постоје индиције да НСА шпијунира и њихове банке.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *