Занимљивости

Дешифрованa тајнa „масонска књига“

Вашингтон – Научници су дешифровали древни рукопис Copiale Cipher, који је много година узнемиравао, како историчарe тако и лингвистe. Рукопис је нађен у једноj од архива бивше Источне Немачке и налазио се у приватној колекцији, у виду књиге од 105 страницa на квалитетном папиру са воденим маркама, а украшена је златним повезом.

Књига датира отприлике од 1760-1780 године и садржи 75000 знакова у тексту, који су, осим потписа имаоца („Филип 1866″) и напомене на последњој страници („Copiales 3″) шифровани непознатим знацима протканих латиницом. И у том смислу је рукопис и добио име Copiale Cipher.

Тим научника из САД и Шведске под руководством Кевином Најтом из Института за информатику Универзитетa Јужне Калифорније је успео да дешифрује криптограм. Испоставило се, књига је припадала једном од немачких тајних друштава, која припадају масонима шкотског ритуала и у њој су описани ритуали ложе. Таква друштва, према мишљењу многих историчара, одиграла су велику улогу у револуцијама и превратима, али су многи документи били кодирани и нису могли бити откривени детаљи.

Kryptos_sculptor

Криптос у седишту ЦИА у Ленглију, Вирџинија

У дешифровању Copiale Cipher научници с прво сматрали, да стварно значење имају само латинична слова, док су други знакови неопходни и налазе се ту, како би евентуалног дешифрованта довели у заблуду. Међутим, овај приступ није оправдао овакво гледиште. Онда су стручњаци почели примењивати многе друге верзије. Главни проблем је би тај, да стручњаци нису знали језик на коме је потребно да се књига прочита.

Кевин Најт – један од најпризнатијих светских стручњака за рачунарску и машинску лингвистику – створио је програм статистичке анализе, којим је покушао да пронађе смислене речи на једном од 80 језика. Кључ за разумевање текста је закључак, да латинични симболи – су у ствари празнине (размаци), а поруке су написане потпуно непознатим знацима, односно, апстрактним симболима. Ово је омогућило да се текст разложи на појединачне речи, који су постали предмет анализе. Испоставило се, књига је писана на немачком и прве дешифроване речи су биле „церемонијa иницијације“ и „тајни одељак“.

Сада се Кевин Најт нада, да је створио програм помоћу кога ће моћи да дешифрује друге мистериозне криптографске текстове: шифроване новинске чланке о серијском убици званим Зодијак, чији се текстови налазе на скулптури, која се налази у седишту ЦИА (тзв. Криптос ), а такође и Војнићев рукопис, који је написан вероватво почетком XV века и то је тајанствени спис, осликан биљкама и знацима зодијака, писан непознатим писмом и већ вековима збуњује криптографе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *