Вијести, Занимљивости

Црнци 21 пут чешће жртве америчке полиције него белци

МЕЂУ ПОЛИЦАЈЦИМА КОЈИ СУ ПУЦАЛИ У МАЛОЛЕТНИКЕ И УБИЛИ ИХ – 90 ОДСТО СУ БЕЛЦИ

         АМЕРИЧКИ црнци су 21 пут чешће жртве америчке полиције него њихови бели вршњаци – показало је истраживање ProPublica, невладине организације из САД.

         Ова организација је проучила више од хиљаду пуцњава полиције са смртним исходом у периоду 2010-2012. године.  И, испоставило се да је полиција најчешће пуцала на црне малолетнике у узрасту 15-19 година.

         Професор државног универзитета Мисурија Дејвид Клингер, изјавио је да ови подаци не морају бити сасвим тачни јер ФБИ нема законску обавезу да саопштава потпуне податке о својим операцијама. Ово би значило да однос црнци:белци може бити још неповољнији по црнце али професор Клингер мисли да разлика није суштинска.

         ProPublica је навела и податке о просечној старости мушкараца које је у поменутом периоду убила полиција САД. Показало се да је просечна старост црнаца (Афроамериканаца) 30 година, а белаца – 35.

Црнци 21 пут чешће жртве америчке полиције него белци

Црнци 21 пут чешће жртве америчке полиције него белци

         Индикативна је и статистика о томе ко је повлачио обарач приликом пуцања у полицијске жртве. Испоставило се да су у малолетнике  (са смртним исходом) пуцали углавном бели полицајци (90 одсто), а црни само у десет одсто случајева.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *