Вијести, Занимљивости

Черчил 1947. тражио од Американаца да баце атомску бомбу на СССР

ТВРДИО ДА ЋЕ ЗАПАД ВЕЋ У СТАРТУ ПОБЕДИТИ У ХЛАДНОМ РАТУ И ЗАУСТАВИТИ ШИРЕЊЕ КОМУНИЗМА

  • Британски премијер је чак плашио Американце: ако ви сада не ударите на Совјетски Савез – СССР ће за две-три године, чим се дочепа своје атомске бомбе, напасти на САД. Још је додавао: тако ће уништити светску цивилизацију или вратит неколико година уназад

         ДОКУМЕНТИ са којех је ФБИ управо скинуо забрану објављивања, разоткрили су да је Винстон Черчил 1947. године предлагао Американцима да баце атомску бомбу на СССР.

         Како је објавио лист Daily Mail, британски премијер је сматрао да Запад на тај начин може већ у старту победити у хладном рату и зауставити ширење комунистичких идеја по свету.

         Према једном од докумената, Черчил је убеђивао сенатора-републиканца Стајлса Бриџеса да убеди тадашњег председника САД Харија Трумана да се одлучи за „атомски напад” на Совјетски Савез.

         Веровао је да би тако био „уништен Кремљ”, а СССР претворен у „лак проблем”. Из овога индиректно следи закључак: да је подмукли Британац предлагао да се атомска бомба баци на Москву, односно на Кремљ.

         Документи ФБИ сведоче да је Черчилова мржња према донедавном савезнику у рату (СССР) била толика да му хиљаде жртава нису ништа значиле.

Винстон Черчил

Винстон Черчил

Британски премијер је чак плашио Американце: ако ви сада не ударите на Совјетски Савез – СССР ће за две-три године, чим се дочепа своје атомске бомбе, напасти на САД. Још је додавао: тако ће уништити светску цивилизацију или вратит неколико година уназад.

Британски новинар Томас Мајер, који је објавио књигу „Кад лавови ричу: Кланови Черчила и Кенедија”, тврди да је Черчил променио курс према СССР чим се 1951. поново вратио у премијерску фотељу јер отад више никада није говорио о атомском удару по СССР.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *