Занимљивости

Би-Би-Си: Срби нису лоши момци, већ добри домаћини

027686

Новинарка Би-Би-Сија Тамара Шиворд у тексту под називом „Заводљиви шарм Србије“ представила је Гучу као фестивал коме нема премца, Мокру Гору као српски Аспен, а Копаоник као скијашку тајну вриједну пажње.

„Једна од најстаријих европских земаља и – можда изненађујуће – једна од културно најразноликијих, Србија се отреса окова парије и полако креће ка чланству у Европској унији”, наводи новинарка у тексту и издваја Гучу као “најлуђи музички фестивал на свету”.

Шивордова потом издваја Београд са сплавовима као одлично мјесто за забаву гдје се може чути све од циганске музике до диска.

Међу „бисерима“ Србије су, према мишљењу новинарке Би-Би-Си, Ђавоља варош – „језива колекција 202 камене пирамиде која наликује психоделичном вестерну“, Врњачка Бања, јефтино лечилиште и дом највећег опанка на свијету, Суботица са Градском већницом налик Гаудијевим зградама и богато украшеним градским музејом.

Мокра Гора је постала српски Аспен захваљујући фестивалу Кустендорф и омиљено стјециште глумаца и музичара са необичним викендицама и Дрвенградом Емира Кустурице.

Ауторка подсјећа и да је Србија била под Турцима више од 500 година. Турци су оставили трага у националним јелима и језику а Нови Пазар је сличан малом Истанбулу од кога су свега неколико километара удаљена нека од највећих српских светиња – црква Светог Петра из 9. века и Сопоћани из 13.

Копаоник је у тексту представљен као ски центар без премца у Србији, захваљујући 200 сунчаних дана и снегу који траје од новембра до маја и ценама за трећину јефтинијим од аранжмана у Француској.

Национални парк Фрушка Гора такође је издвојен захваљујући својим зеленим пољима, старим виноградима и 16 манастира изграђених још крајем средњег века. Ауторка наводи да Фрушку Гору зову драгуљем Србије а барокне Сремске Карловце сматра сјајним местом за пробање кулинарских и културних специјалитета краја, док „Егзит“ издваја као надалеко чувени фестивал.

„Срби су у Холивуду главни негативци, али сваки посјетилац који се истетурао из земље пет килограма тежи (уз херојско преживљавање мамурлука) зна да то није случај. Срби су веома гостољубиви иако још увијек нису овладали ‘благим’ притискањем да пробате ракију и масна јела”, наводи новинарка.

„Ако домаћин почне да вам утрпава џем у уста, немојте паничити. То ради да би вам ‘засладио’ посјету“, упозорава она.

Коментариши чланак

Коментара