Занимљивости

Атракције које то, можда, и нису

023616

Вјероватно сте дуго маштали да посјетите свјетске туристичке дестинације за које се тврди да су највеће атракције и да нисте путовали ако нисте били на тим мјестима.

Међутим, то и није баш тако. Ево разлога због којих не морате по сваку цијену посјетити мјеста која важе за најатрактивнија туристичка одредишта.

Пирамиде, Гиза, Египат

Вјероватно сте гледали фотографије египатских пирамида и жељели да их видите. Можда бисте и могли, али када дођете тамо сигурно ћете бити помало разочарани. Пирамиде су повеће, али не и огромне како дјелују на фотографијама. Фотографи који их снимају у већини случајева то раде лежећи на леђима. Оне су најстарије од седам свјетских чуда и биле су највише грађевине у својих првих 3.800 година. Након што у 40 минута простудирате сфинге и јашете на камили, ви заправо више немате шта да радите.

Лас Вегас

При самом доласку у овај град прво што ћете уочити су засљепљујуће неонке и реплике Венеције, Њујорка и Ајфеловог торња. Све то ће трајати око 30 минута, а послије увидите да сте дошли у тематски парк. Уколико нисте коцкар и то вам није разлог доласка у овај град, онда ћете се осјећати као особа која је усред пустиње налетјела на оазу кича.

Тајмс сквер, Њујорк

Прије 20 година градоначелник Њујорка одлучио је да почисти овај трг. Упркос томе што се на њему одржава спектакуларни и бљештави дочек Нове године, он је био уточиште просјака и лопова, а данас је заправо само велики билборд за разне рекламе.

Стоунхенџ, Енглеска

Можда је старији од пирамида, али Стоунхенџ пати од истих проблема. Не можете ући унутра, а фотографи већ деценијама тренирају на њему трудећи се да направе што боље фотографије. Камење је високо око седам метара, али посјета овом УНЕСКО-вом заштићеном споменику културе значиће да ћете се сударати са осталим туристима. Будући да је између главних аутопутева у Енглеској, могуће га је видјети са пута, тако да није потребно да оставите аутомобил и прошетате до њега. Свакако ћете видети исти призор.

Лох Нес, Шкотска

Лох Нес је језеро, а не чудовиште. Прво је то потребно разјаснити, јер велики број људи то двоје мијеша. Легенда каже да у њему живи чудовиште и да повремено израња и да су га неки „ухватили“ на камери. Можете га посјетити, али тамо заправо немате шта да видите осим језера као било гдје друго.

Шпанске степенице, Рим

Рим има толико добрих историјских и у сваком другом погледу квалитетнијих мјеста да је помало губљење времена задржавати се на сасвим обичним степеницама.

Сикстинска капела, Рим

Чак и ако дођете рано ујутро и побринете се да не чекате у редовима како бисте видјели таваницу коју је осликао Микеланђело, изаћи ћете са укоченим вратом. Фотографисање или снимање унутрашњости вам није дозвољено, јер ексклузивна права на то има Нипон ТВ. Уколико баш желите, свакако можете отићи у Сикстинску капелу, али алтернатива је да купите неки од каталога у којима имате фотографије.

Забрањени град, Пекинг

Обилазак Забрањеног града у Пекингу дјелује као бесконачно чекање на пролазак кроз безброј врата и соба. Након што то све прођете, питаћете се да ли сте заправо уопште видјели нешто.

Нијагарини водопади, Сјеверна Америка

Тешко ћете због магле уопште моћи да видите водопаде и након десет минута заправо ћете схватити да ту немате више шта да тражите. Што се тиче самих Нијагариних водопада, они дјелују попут воде која цури из славине у поређењу са Викторијиним водопадима у Зимбабвеу. Викторијини водопади су шири и представљају највећу „водену завјесу“ на свијету. Уколико баш желите да посјетите водопаде, радије се запутите у Зимбабве.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *