Вијести, Живот и Здравље

Жене у Јапану живе најдуже и не дебљају се

Последњих 25 година Јапанке држе рекорд као најдуговјечније жене на свијету, јер у просјеку живе 84 и по године, а уз то се и не дебљају, пише портал Магазин.

У својој књизи „Јапанке не старе нити се дебљају“, Наоми Моријама води читаоце у свијет мајчине кухиње у Јапану и открива тајне одговорне за дуг и здрав живот.
Моријама наводи да су намирнице које помажу у мршављењу једноставно дио свакодневних намирница јапанске кухиње које се разноврсно конзумирају, а то су риба, морско биље, поврће, соја, пиринач, воће и зелени чај.

Иначе, Јапанци свакодневно уживају у куваним оброцима, при чему се традиционални оброк састоји од рибе на жару, чинијице пиринча, куваног поврћа, мисо супе, зеленог чаја и нарезаног воћа.

При том је важно истаћи да Јапанци конзумирају око 10 одсто све рибе на свијету, иако чине тек 2 одсто светске популације.

Моријама, такође, наводи да их од дјетињства родитељи уче да морају да једу полако и цијене сваки залогај.
Правила којих се морају придржавати подразумијевају да никада не смију потпуно да напуне тањир нити да сервирају велику порцију, да свака намирница мора бити засебно сервирана.

Моријама истиче да је јапанска кухиња с намјером лагана и у њој се кува полако, намирнице се углавном кувају, кратко препеку на жару, кувају на пари или брзо препеку у воку.  Умјесто с хљебом, Јапанци уз све оброке једу пиринач и то представља велику разлику између тога како се једе на Истоку и Западу.

У Јапану се доручак сматра најважнијим и највећим оброком и може се састојати од бројних намирница и напитака, а који углавном укључује зелени чај, пиринач куван на пари, мисо супу, тофу, млади лук, морску траву, омлет или комад рибе.
Слатки десерти се у Јапану ријетко једу, а када и јесу на јеловнику обично је ријеч о изразито малим порцијама, што не значи да Јапанке не воле чоколаду, колаче, сладолед и торте, него да схватају коју снагу та јела имају и које нежељене посљедице може због њих да има тијело.

Жене у Јапану живе најдуже и не дебљају се

Жене у Јапану живе најдуже и не дебљају се

„Вјежбање је дио свакодневне рутине у Јапану и свакодневица Јапанаца укључује читав низ ненамјерног вјежбања, а изградили су и цијелу “кулутуру бициклизма„, ходања и планинарења“, истакла је Моријама.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *