Вијести, Живот и Здравље

Зашто у 40-има не можете јести као у 20-има?

Оно што сте јели у 20-има, не можете јести у 50-има и 60-има јер се организам мијења, а с њиме и прехрамбене потребе.

Познато је да прехрана има одлучујућу улогу у здравственом стању свакога човјека. Сигурно сте већ и сами схватили да вам нешто што сте можда прије вољели јести, једноставно више не прија. То је нормално, кажу стручњаци. Људски се организам с годинама мијења па тако треба мијењати и прехрану. Ево њихове препоруке у погледу прехрамбених савјета за сваку животну доб.

Прехрана у 20-има

Због раста костију који се наставља и у 20-има препоручују се млијечни производи, што значи да људи у тој доби без грижње савјести могу уживати у сиру. Двадесетогодишњаци би требали избјегавати коктеле, односно алкохол опћенито, јер им може нарушити здравље коже, косе и ноктију. Никако се у тој доби не подвргавајте драстичним дијетама, него стекните навику здраве и уравнотежене прехране.

Прехрана у 30-има

У тој доби људи су склони осјећати умор и недостатак енергије. Умјесто каве и других привидних стимуланса, једите сушено воће. Точније, најбоља је сушена марелица која полако ствара енергију. Препоручују се и јабуке те интегралне житарице. Добро је узимати и додатке прехрани, понајвише витамине и минерале. Да се не бисте удебљали, стручњаци препоручују избјегавање шећера и нездравих масти.

Прехрана у 40-има и 50-има

У тој се доби зна јавити анемија па стручњаци препоручују црвено месо, односно квалитетне и не превише печене одреске који ће унијети жељезо у организам. За хормоналну уравнотеженост добро је јести соју, а ако желите сачувати младом своју кожу, уносите што више воћа и поврћа. Слаткиши се у тој доби никако не препоручују јер се калорије брзо накупљају и пуно их је теже сагорјети.

Храна - Фото: илустрација

Храна – Фото: илустрација

Прехрана у 60-има

У тој доби године су учинили своје и имунитет више није толико снажан. Да бисте се заштитили, појачајте унос пробиотика. Дехидрација се може спријечити појачаним уносом воде, а посебно се препоручује чај, и то незаслађени. Прехрану испуните воћем и поврћем, а ако не желите здравствене проблеме, свакако избјегавајте месне прерађевине попут кобасица.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *