Вијести, Мишљења

Запад је на Србима тренирао бацање Русије на колена

БЕЈКЕР У ЛИСАБОНУ 1992. ГОДИНЕ: ЖЕЛИМО ДА У РУСИЈИ БУДЕ МНОГО ДРЖАВА

  • Још 90-их је било јасно да је Југославија требало да послужи као експериментална и геополитичка метафора за веће игре са Русијом. После „уходавања“ најновијих пропагандних технологија на Балкану, донета је одлука да се крене даље – на Русију. Ми то нисмо схватили одмах
  • Последњи догађаји у Украјини су показали да су се Американци и Европљани само припремали за то да баце Русију на колена и ураде с њом исто оно што су урадили с некада јаком и просперитетном Југославијом
  • Збигњев Бжежински је давно рекао својим газдама: „Русија је наш главни противник, треба учинити тако да она више никада не може да смета САД да контролишу цео свет. Југославију смо сломили. Ред је на Русију“
Пише: Константин КАЧАЛИН, експерт за Балкан (Москва)

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су још 1977. почеле да размишљају о „будућности Југославије“.

        Било је јасно да ће после смрти маршала Тита Москва хтети да се зближи с новим руководством у Београду и обезбеди себи приступ на Балкан и Јадран.

        CIA је направила план обуке и финансијске помоћи опозиционарима и дисидентима „антикомунистичког усмерења“. Председник САД Роналд Реган је 1987. године основао „Комитет за пружање помоћи демократским дисидентима у Југославији“, који је изабрао „најдостојније“ – Алију Изетбеговића из Босне и Херцеговине и Фрању Туђмана из Хрватске. Њима је наложено да се „позабаве децентрализацијом“ СФРЈ.

        Доласком на власт бивших дисидената Изетбеговића и Туђмана, на Балкану је почео рат. Југославија се распала на мале државе под контролом Вашингтона.

         „Југословенски сценарио“, који је написан за Југославију у CIA и Белој кући, састајао се не само од огромне финансијске и војне помоћи Сарајеву и Загребу, који су прецизно извршавали све инструкције „вашингтонских покровитеља“. Један од главних задатака је био информативни рат против Србије. Од Срба је требало направити „главне виновнике“ свих балканских несрећа.

        Било је већ тада јасно да је Југославија требало да послужи као експериментална и геополитичка метафора за веће игре са Русијом.

        Државни секретар САД Џејмс Бејкер је у Лисабону 24. маја 1992. године дао отворену изјаву о плановима Вашингтона: „… Ми желимо да у Русији буде много држава. На пример, на Уралу, у Сибиру и на Далеком истоку.

        Познати амерички политиколог Збигњев Бжежински је жарко желео да се оствари план по којем би се Русија састојала од мноштва конфедералних држава чије би „империјалистичке тежње биле мање изражене“. Бжежински је био чврсто уверен да САД треба да подржавају сепаратизам у Русији.

        Западни медији, који су „за пет плус“ одрадили информативни рат против Србије и обичних Срба, решили су да се не заустављају.

        После „уходавања“ најновијих пропагандних технологија на Балкану, донета је одлука да се крене даље – на Русију. Ми то нисмо схватили одмах. Дуго смо веровали у пријатељство са ЕУ и САД.

        Данима смо слушали амерички рок и поп на радију. На свим федералним каналима смо гледали холивудске акционе филмове и „сапунице“. Надали смо се да у Вашингтону воле Русе и да ће нам помоћи у свему. А није требало.

        Последњи догађаји у Украјини су показали да су се Американци и Европљани само припремали да за то да баце Русију на колена и ураде с њом исто оно што су урадили с некада јаком и просперитетном Југославијом.

        Добро је да смо коначно прогледали и да сада знамо да је „југословенски сценарио“ био само увертира. То је била само припрема за „крсташки рат“ против Русије, против које се води отворени информативни и економски рат.

Запад је на Србима тренирао бацање Русије на колена

Запад је на Србима тренирао бацање Русије на колена

Бжежински је још давно рекао својим газдама: „Русија је наш главни противник, треба учинити тако да она више никада не може да смета САД да контролишу цео свет. Југославију смо сломили. Ред је на Русију“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *