Вијести, Култура

Врање: Предлог декларације о ћирилици

Врање, 6. мај 2019. године

Лепа вест из Врања. Млади писац Стеван Милошевић је на Ђурђевдан општинским властима у Врању предао предлог декларације о ћирилици. У своје лично име, као грађанин који је свестан значаја српског писма предложио је да надлежни у општини Врање предузму конкретне кораке у вези заштите ћирилице.

Предложене су пореске олакшице за све оне чији је назив фирме исписан ћирилицом, или за оне који своју понуду представљају српским писмом.

Такође је предложено да се у виду јавних похвала и награда појединци и предузећа и представници свих медија подстичу да користе ћирилицу у свим видовима рада.

Ту је и један занимљив предлог, стварање културне манифестације „Дани ћирилице“ на којој би се јавно похвалили сви власници разних објеката у граду, јавне и културне установе, као и власници фирми, који су у току године дали изузетан допринос личним примером у очувању ћирилице.

Стеван Милошевић је учитељ, вероучитељ, песник за децу и одрасле. До сада је објавио две збирке песама за децу, Легенда о лептировом срцу и Аждаја напушта бајку.

Добитник је књижевних награда у области дечје књижевности и књижевности за одрасле.

Био је један од координатора организације Јустинова омладина од 2010. до 2017. године. Ова организација окупља младе вођена идејом оца Јустина Поповића. Активности се обављају на хуманитарном, духовном и културном пољу.

Чланови Јустинове омладине, на челу са Стеваном, су својевремено снимили промотивни спот о важности очувања ћирилице – Зашто ћирилица?.

Млади песник сада иде корак даље и предлаже конкретне мере које би помогле да се наше писмо користи у свим областима. Тиме би се створили услови да га очувамо и да утичемо на појединце, посебно младе, да га користе. Очувањем нашег писма чувамо своју културу, прошлост, оно што смо ми. Веома је важно.

Искрено се надамо да ће градске власти у Врању да имају слуха за овај предлог и озбиљно га узму у разматрање. Били би перјаница очувања наше културне баштине и заједнице са Бајном Баштом прве општине које су усвојиле овакву декларацију и показале да се може кад се хоће.

Хвала Стевану на залагању и показаној високој свести о овом веома важном питању.

Преносимо текст предложене декларације у целини.

Невена Татић Карајовић

ДЕКЛАРАЦИЈА О ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦЕ У ВРАЊУ И ЈАЧАЊУ ЊЕНОГ ПОЛОЖАЈА

             С обзиром да ћирилица представља идентитет српског народа, његову историју, културу и будућност, а због њеног слабог положаја у нашој земљи, намеће се и сама идеја да се њен положај и употреба у Врању и околини ојача. Наша земља, сплетом разних околности, има свој језик на два писма – ћирилично и  латинично које је дошло у наше друштво после филолошког договора са Хрватима којег се они никад озбиљно нису ни придржавали. Нико у свету није имао такав договор око свог писма, па зато и нико нема проблем који ми тренутно имамо са сопственим писмом. Сматрам да као друштво носимо одређени степен одговорности у ономе што ћемо оставити будућим генерацијама, а дубоко верујем да са ћирилицом, као суштином народног наследства, не можемо погрешити.

Ова борба за очување националног бића, очување ћирилице, немогућа је без помоћи градске управе, културних, образовних, угоститељских и јавних установа, као и без малих предузетника.

Предлажем следеће начине за реализацију ове идеје:

  • Различите нивое олакшица (пореске или неке друге у складу са могућностима Града) за све оне чији је назив фирме исписан ћирилицом, или за оне који своју понуду представљају на ћирилици;
  • За све угоститељске објекте (кафиће, кафане, ресторане и хотеле) који пласирају своју понуду на ћирилици, како на излогу тако и у јеловнику, oбезбедити одређене олакшице приликом закупа јавних површина (за летње баште и слично);
  • Свим фирмама на територији града, које обављају одређену врсту производне делатности, упутити писмену и усмену подршку да називе својих производа штампају на ћирилици и да их тако пласирају на тржиште, бар што се тиче унутрашњег пословања. Такође, пронаћи неки начин стимулације тих фирми у таквој идеји, а у складу са могућностима;
  • За све електронске и штампане медије на територији Града Врања, који своје вести и свој рад објављују на ћирилици, обезбедити одређене олакшице приликом пласирања штампаног материјала или уступити неку врсту предности у финансирању и суфинансирању њихових пројеката од стране Града, а у области културе и медија;
  • Подршка и писмени позив свим јавним установама у граду да разна обавештења, документе, дозволе, рачуне, позиве…уручују, објављују и саопштавају на ћириличном писму грађанима Врања;
  • Стварање културне манифестације „Дани ћирилице“ на којој би се јавно похвалили сви власници разних објеката у граду, јавне и културне установе, као и власници фирми, који су у току године дали изузетан допринос личним примером у очувању ћирилице.

Подела диплома и главне награде (одређени новчани износ). Манифестацију би пратио културно – уметнички програм који би укључио и бројне културне и образовне установе нашег града;

  • Реализација и утемељивање бројних програма од стране културних установа у граду у којим би се ћирилица представљала грађанима на један занимљив и иновативан начин. Циљ је да такве активности буду чешће у току године;
  • Јавни позив многим невладиним и државним структурама да у складу са својим могућностима подрже реализацију ове идеје;

Ова декларација о заштити ћирилице је флексибилна и дозвољава све нове предлоге унутар ње који би је усавршили и побољшали. Будимо међу првима који ће радити конкретно на јачању свог идентитета и ћирилице. Створимо такву атмосферу у нашем граду, у којој би се сви страни посетиоци осетили као прави туристи. Постанимо добар пример и другим срединама у једној оваквој идеји. Чувајмо наше – поштујмо туђе!

Подносилац декларације:

Стеван Милошевић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *