Вијести, Фото и Видео

Владимир Путин: Ови што нам праве проблеме споља – баве се узалудном работом

СТО ХИЉАДА ЉУДИ У МОСКВИ ПРОСЛАВИЛО ПРВУ ГОДИШЊИЦУ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА КРИМА РУСИЈИ

  • Руски председник окупљенима поред зидина Кремља рекао: „Схватили смо да се у случају Крима не ради просто о територији, које имамо довољно, ради се о историјским коренима, о изворима наше духовности и државности, ради се о ономе што нас чини истим народом и јединственом монолитном нацијом“
  • „Ми смо увек сматрали – нагласио је Владимир Путин – да су Руси и Украјинци исти народ. Ја и сад тако мислим. Наравно, екстремни национализам је увек штетан и опасан. И сигуран сам да ће украјински народ тек дати прави и објективни суд о онима су довели земљу у стање у којем је она данас“ 

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин учествовао је у празничном концерту поред зидина Кремља поводом прве годишњице уједињења Крима и Русије.

Свечаности је присуствовало више од 100 хиљада људи с празничним транспарентима и руским заставама.  

         „Хвала вам на подршци – обратио се Путин окупљенима. – Живела Русија!“ 

        Он је напоменуо да је пре равно годину дана, када је потписан споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав РФ, руски народ показао „задивљујућу сабраност, задивљујући патриотизам у давању подршке Кримљанима и Севастопољцима да се врате кући“.

         „Ми смо тада сви заједно главом и срцем схватили и осетили колико је за нас важан мост између генерација и епоха, колико много су наши херојски преци учинили за нашу земљу“ – нагласио је шеф руске државе. 

         „Схватили смо да се у случају Крима не ради само о некој територији, макар она била и стратешки важна. Ради се о милионима Руса, о милионима наших сународника којима је потребна наша помоћ и подршка“ – казао је руски председник.

         „Схватили смо колико је све то важно за нас. Схватили смо да се не ради просто о територији, које имамо довољно, ради се о историјским коренима, о изворима наше духовности и државности, ради се о ономе што нас чини истим народом и јединственом монолитном нацијом“ – истакао је он. 

         „Ми смо увек сматрали да су Руси и Украјинци исти народ. Ја и сад тако мислим. Наравно, екстремни национализам је увек штетан и опасан. И сигуран сам да ће украјински народ тек дати прави и објективни суд о онима су довели земљу у стање у којем је она данас“ – казао је Путин.

        – Ми ћемо са своје стране чинити све што од нас зависи да Украјина прође кроз овај тежак период свог развоја што је брже могуће, и све да вратимо нормалне међудржавне односе“. 

        Руски председник сматра „узалудном работом“ покушаје да се Русији отежа живот споља. 

         „Наравно да ћемо превазићи све тешкоће које покушавају да нам убаце споља – рекао је он. – То је узалудна работа када је у питању Русија“. 

        Путин је заједно са учесницима концерта извео на сцени химну Русије.

        Отпевавши последњу строфу рефрена „Славна буди, земљо, поносимо се тобом!“, Путин је, обраћајући се учесницима акције, додао: „А наша земља се поноси вама!“

        Претходно је руски председник честитао свим грађанима РФ  прву годишњицу уласка Крима у састав РФ.

        На састанку посвећеном развоју Крима шеф руске државе је истакао да се он одржава на „посебан, значајан дан“.

         „Хтео бих још једном да честитам и Кримљанима, и свим грађанима наше земље на том догађају (присаједињењу Крима) и, наравно, да се захвалим свима који живе на Криму, у Севастопољу на чврстини, на храбрости које су демонстрирали пре годину дана“ – истакао је Путин.

        Руски председник сматра да садашње санкције против Русије због Крима наносе одређену штету у раду, али да нису фаталне. 

         „Већ тада (пре годину дана) смо схватали да је пред нама огроман посао, великих размера, и да ће цела земља морати да ради на развоју Крима, на питањима којима деценијама није посвећивана потребна пажња, да нам предстоји да решимо велики број питања везаних за повећање квалитета живота људи, развој привреде и социјалне сфере“ – казао је шеф руске државе.

        Путин је признао да је „било очигледно да ћемо се суочити с објективним тешкоћама у прелазном периоду, али и са покушајима утицања споља“.

         „Тако је и било – цео низ западних земаља увео нам је такозване санкције, како против Крима, тако и Русије у целини.

        Треба рећи да се ни наши суседи не одликују неком нарочитом инвентивношћу – те искључују воду, те стварају неке друге проблеме“ – истакао је председник РФ.

Владимир Путин

Владимир Путин

Путин је затражио да се проблеми Кримљана решавају без одуговлачења, како би се оправдала њихова очекивања о побољшању квалитета живота, и додао да је потребно брзо реаговање на бирократске проблеме.

Циљ је да се Крим учини самодовољним регионом који се динамично развија, нагласио је шеф руске државе.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *