Вијести, Култура

Влада поставила Ласла Блашковића за вд управника Народне библиотеке

ПРЕДСЕДНИК НОВОГ УПРАВНОГ ОДБОРА НАЦИОНАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ ЈЕ – МИХАЈЛО ПАНТИЋ

• Чланства у Управном одбору на сопствени захтев разрешени – Гојко Тешић (председник), књижевник Радован Бели Марковић и Ивана Николић

        ВЛАДА Србије именовала је Ласла Блашковића за вршиоца дужности управника Народне библиотеке Србије и нови Управни одбор библиотеке, објављено је у најновијем „Службеном гласнику“.

        Решење о именованају Блашковића Влада је донела 15. јануара, а пре тога је разрешила Светлану Јанчић са места вршиоца дужности управника Народне библиотеке Србије.

        Ево шта се у Википедији може прочитати из Блашковићеве биографије:

         „Дипломирао је југословенску књижевност и српскохрватски језик на Филозофском факултету у Новом Саду, где је привео крају и последипломске студије и био биран у звање асистента у научно-истраживачком раду на предмету Културна историја 19. века, као и у пројекту Српски биографски речник Матице српске. Био је стипендиста Војвођанске академије наука и уметности (1990-1991) и аустријског КултурКонтакта (2008).

        Он је радијски и телевизијски писац, уредник у Књижевној заједници Новог Сада и новосадском Културном центру.

        Био је главни уредник часописа за књижевност и теорију „Поља“ од 2000. до 2007. године. Члан је Уредништва едиције „Прва књига“ Матице српске и главни и одговорни уредник издавачке делатности Српског народног позоришта у Новом Саду. Такође је директор и главни и одговорни уредник Културног центра Новог Сада“.

        Нови чланови новог Управног одбора Народне библиотеке Србије су: Михајло Пантић (председник), Владимир Кецмановић, Ивана Димић, Владислав Бајац и Љубомир Бранковић.

        Претходно је Влада разрешила дужности у Управном одбору Гојка Тешића (председник), Миладина Шеварлића, Симу Поткоњака, Радована Белог Марковића и Ивану Николић.

        Тешић, Марковић и Ивана Николић разрешени су на лични захтев.

        Влада је разрешила Дејан Ристића дужности државног секретара у Министарству културе и информисања, на лични захтев.

        Влада је именовала Владимира Декића за вршиоца дужности директора Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“ и именовала председника и чланове Управног одбора Југословенске кинотеке.

        За председника УО Југословенске кинотеке постављена је Јелена Митровић, филмски и ТВ продуцент, продуцент у филмској кући „Баш Челик“ из Београда, а за чланове су именовани: Мирослав Могоровић, продуцент из Београда, Игор Станковић, дипл. економиста, члан Уметничког савета филмског центра Србије, Горан Радовановић, дипл. историчар уметности, слободни филмски уметник из Београда, Александар Ердељановић, управник филмског архива.

        Танјуг

Ласло Блашковић - нови управник  Народне библиотеке Србије -  „заштитник“ азбуке?

Ласло Блашковић – нови управник Народне библиотеке Србије – „заштитник“ азбуке?

Извор: Факти.рс

А шта пише Правда о овоме?

НОВИ САД – Политичка организација Трећа Србија је издала саопштење у ком се противи постављању осведоченог противника ћирилице за директора Народне библиотеке Србије.
Трећа Србија сматра скандалозном најаву да ће нови вршилац дужности директора Народне библиотеке Србије постати Ласло Блашковић.

Народна библиотека Србије би требало да представља један од бастиона одбране српске културе и идентитета, а биће препуштена у руке човеку који је као директор Културног центра Новог Сада одлучио да са ове установе уклони све ћириличне натписе, иако је то супротно Уставу Србије и свим етичким нормама које би требалo да обавезују да неко ко се бави српском културом брани основне вредности на којима та култура почива, каже се у саопштењу.

Такође, у својој каријери Ласло Блашковић се истакао и тиме што је наредио да се из већ иштампаног броја часописа Поље исцепа текст српског писца Александра Гаталице, што је случај незабележен још од времена тоталитарне диктатуре КПЈ.

Блашковић се истакао и тиме што је на неадекватан начин користио буџетска средства Града Новог Сада, о чему сведочи извештај буџетске инспекције који га терети да је несавесно потрошио пет милиона динара.

Све ово нас држи у уверењу да је Ласло Блашковић неадекватна личност за позицију директора Народне библиотеке Србије и позивамо Владу Србије да не дозволи себи овакав скандал, закључују активисти Треће Србије.

Извор: Правда

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *