Вијести, Култура

Витезовићу аплаузи у Москви

Председник савеза писаца Русије Валериј Ганичев у недељу је у Москви нашем познатом писцу Миловану Витезовићу свечано уручио високо признање „Империјалну награду Едуарда Володина“. Ова награда се у Русији додељује већ десетак година, а лауреати су познати песници и писци, не само из Русије, него и пријатељских словенских земаља. Витезовића је за ово велико признање номиновало Славјанско братство за књигу „Чарапе краља Петра“, целовито објављену 2013. у часопису „21. век“, чији је издавач Савез писаца Русије.

Свечано: Председник савеза руских писаца Валериј Ганичев уручује признање

Свечано: Председник савеза руских писаца Валериј Ганичев уручује признање

Уручујући награду Витезовићу, Валериј Ганичев је нагласио да је гост из Србије успешан и разноврстан културни стваралац који је већ добио бројна признања.

– Изгледа да ме Русија хоће, јер сам и прошле године на фестивалу „Златни витез“ добио високо признање, главну награду за моје дело „Шешир професора Вујића“ – рекао је очито задовољан Витезовић. Он је подсетио да је у Русији био више пута и посебно истакао долазак 1987. године, када га је позвао академик Никита Толстој.

– За мене се може рећи да сам писац свих жанрова. Својевремено сам писао песме, затим сатиру и романе – казао је Витезовић.

Осврћући се на годишњицу Првог светског рата награђени књижевник је подсетио на велике жртве које је дао српски народ, као што је то било и касније у Другом светском рату.

О братској сарадњи Руса и Срба говорио је и наш амбасадор у Москви Славенко Терзић, који је честитао свим лауреатима.

ДРУГО ИЗДАЊЕ РОМАНА

Књигу „Чарапе краља Петра“ превела је на руски Људмила Воробеј и она ће, почетком 2014, „доживети“ још једно, сада засебно руско издање, а издавач ће бити Савез писаца Русије. Биће то и један од начина обележавања стогодишњице Првог светског рата. Овај роман је први пут објављен 1994, у српском Заводу за уџбенике, као десета, нова књига, у комплету „Изабраних дела“. Тај комплет је тада Заводу донео сајамску награду за издавачки подухват године. Витезовићу се код Завода по други пут објављују изабрана дела.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *