Вијести, Живот и Здравље

Витамин Ц – један од најважнијих супстанци у људском тијелу

Витамин Ц једна је од најважнијих супстанци у људском тијелу. Јача имуни систем и уколико се узима превентивно, може на примјер смањити дужину и јачину прехладе. Осим тога, витамин Ц је важан за изградњу везивног ткива.

Људи нису у могућности да сами производе аскорбинску киселину или витамин Ц, па се зато његова комплетна потребна количина мора унијети храном. Уколико драстично дође до смањења витамина Ц оно доводи до болести скорбут која је у данашњем времену, бар у развијеним земљама јако ријетка.

Нутриционисти препоручују дневно уношење од бар 100 мг витамина Ц. Та потреба се може покрити већ са двије наранџе. Цитруси, у које поред наранџи спадају лимуни, грејфрут, мандарине итд. су класични даваоци витамина Ц. Али неке врсте воћа и поврћа имају још пуно веће количине витамина Ц у себи од цитруса. Код неких врста смо изненађени када чујемо да су пуни витамина Ц, као што су на примјер купус, карфиол и брокула.

Воће и поврће имају у себи највише витамина и минерала у сировом стању. Велики дио, поготово на високу температуру осјетљивих витамина се уништи кухањем. Витамин Ц спада у витамине који су осјетљиви на топлину, па би се поврће које га садржи требало само кратко и са мало воде динстати, да би се задржала што већа количина овог важног витамина.

Воће са највећом количином витамина Ц су ацерола са 1700 мг витамина Ц по 100 г, те цаму-цаму са 2000 мг вит. Ц по 100г. Ипак, побједник је аустралијска какаду шљива (Terminalia ferdinandiana) са 3000 мг вит. Ц по 100г, значи чак 3% њеног плода је витамин Ц.

Шпинат у себи има 50 мг витамина Ц по 100 г, исто као и наранџе. Паприка је права витамин Ц „бомба“, а количина витамина Ц у њој зависи од њене боје и да ли је прерађена или не. Тако да сирова, црвена паприка има 140 мг витамина Ц по 100 г, а зелене, скухане или пржене паприке доста мање од тога. Брокуле имају у себи у сировом стању 95 мг витамина Ц по 100 грама, а сродна му прокула чак 110 мг по 100 г.

Першун је права витамин Ц „бомба“ и садржи 160 мг витамина по 100г. Једина мана му је што се углавном користи мања количина першуна по оброку у поређењу на друге врсте воћа и поврћа. У сваком случају, користите што више першуна, а ако је на тањиру само као декорација, обавезно га поједите. Боровница има 175 мг витамина Ц по 100 грама, а егзотична гуава 270 мг по 100г.

Пасји трн (Sanddorn) је сиров прекисео да би се јео, па се користи прерађен као сок или се у мањим количинама додаје у компот. 100 г садржи 450 мг витамина Ц. Количина витамина Ц у шипку јако варира у зависности од сорте и зрелости. Просјек је 1250 мг по 100 г.

Воће и поврће

Воће и поврће

Да закључимо, витамин Ц је један од најбитнијих за функционисање организма, нашег тијела, а наравно ту су и остали витамини и минерали који су такође битни.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *