Вијести, Мишљења

Вилијам Монтгомери: Веома сам забринут за Србиjу – може је поделити сукоб Запада и Русије

ПРИЗНАО ДА ЈЕ БИО САВЕТНИК СНС, ТВРДИ ДА СЕ САДА ТЕК ПОНЕКАД ВИЂА СА ВУЧИЋЕМ

  • ЕУ прети да неће отварати поглавља у преговорима, а са друге стране Русија притиска Србију да ради ствари које ће показати да заступа руску страну
  • У српском друштву имате много оних који желе у Европску унију и око тога мање-више консензус, не само ове владе већ и Демократске странке и осталих који су раније били на власти. Међутим, имате у јавности и јаку подршку Русији. Оно што видим јесте да конфликт може да се заврши поделом у вашем друштву
  • ФАКТИ: Ево, оперативни диригент Петооктобарским превратом у Београду тврди да је забринут за Србију! Можда ствари по српску ствар и не стоје тако лоше чим је он забринут! Горе би било да га ништа не брине! То би био знак да нам нема помоћи…

         КОНФЛИКТ Запада и Русије има потенцијал да се погорша и прошири на тлу бившег СССР, што ће појачати притиске на Србију, рекао је бивши амбасадор САД Вилијам Монтгомери.

         Сукоб у Украјини може да се заврши великом поделом у вашем друштву, што ће ојачати позиције радикалнијих партија, казао је он за Б92.

         „Веома сам забринут за Србију. ЕУ прети да неће отварати поглавља у преговорима, а са друге стране Русија притиска Србију да ради ствари које ће показати да заступа руску страну”, казао је Монтгомери у Кажипрсту Б92.

         Ипак, он је истакао да га од притисака ЕУ и Русије највише брине утицај сукоба на српско друштво.

         „У српском друштву имате много оних који желе у Европску унију и око тога мање-више консензус, не само ове владе већ и Демократске странке и осталих који су раније били на власти. Међутим, имате у јавности и јаку подршку Русији. Оно што видим јесте да конфликт може да се заврши поделом у вашем друштву”, рекао је Монтгомери. 

         Истраживања показују да су грађани Србије већински опредељени за ЕУ, али да је истовремено и Русија веома популарна, додао је он.

         „Није добро да ваша земља мора да бира. Изгледа да се креће ка томе да ћете морати да изаберете, што само може да појача силе са обе стране, а то ће бити лоше за вашу земљу”, рекао је Монтгомери. 

         Монтгомери је, говорећи о политичкој ситуацији у Србији, рекао да је можда и „здраво” што коначно постоји јака владајућа већина.

         „Годинама се у Србији тешко радило због разних коалиција, подељених министарстава, корупције. Мислим да је сада здраво што имате јаку већину која може да доноси законе. Тако нешто видим први пут од Ђинђића и то је добро”, рекао је Монтгомери за Б92. 

         Бивши амерички амбасадор сматра и да опозиција саму себе уништава.

         „Истина је да опозиција сама себе руши, без икакве потребе да владајућа партија томе припомогне. Уместо једне Демократске странке ви их имате пет, шест, престао сам да бројим. Али, то решавање тих проблема је сада посао за те странке”, рекао је Монтгомери. 

         Монтгомери, који је раније саветовао СНС, рекао је да то више не ради, али је додао и да „српска влада има више људи који покушавају да је саветују него што треба”.

Бивши амбасадор САД Вилијам Монтгомери

Бивши амбасадор САД Вилијам Монтгомери

„Мислим да сваки странац који дође овде има неки савет. То је довољно, мој им свакако није потребан. Ја сам дипломата, волим политику, то је мој живот, тако да одржавам контакте са разним људима, укључујући и вашег премијера, али не тако често”, рекао је он за Б92.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *