Вијести, Мишљења

Вершбоу не сматра вероватном војну конфронтацију са Русијом

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА НАТО НАЈАВИО „СТРАТЕШКО СТРПЉЕЊЕ” У ОДНОСИМА СА МОСКВОМ

  • На једном скупу у Ослу Александар ВЕРШБОУ је рекао и ово: „Пре или касније, Русија ће схватити да је у њеном интересу да се врати политици сарадње. Међутим, то ће бити могуће само уколико НАТО буде демонстрирао тврду приврженост својим принципима. Ми у будућности не видимо никакву конфронтацију са Русијом и не радимо на смени режима у тој земљи”

         НАТО не сматра вероватним војну конфронтацију са Русијом – изјавио је у Ослу заменик генералног секретара алијансе Александар Вершбоу.

         Он је наступио на једној конференцији у организацији норвешког Атлантског комитета и својој процени додао:

         „Пре или касније, Русија ће схватити да је у њеном интересу да се врати политици сарадње. Међутим, то ће бити могуће само уколико НАТО буде демонстрирао тврду приврженост својим принципима. Ми у будућности не видимо никакву конфронтацију са Русијом и не радимо на смени режима у тој земљи”.

         Вершбоу је на истом скупу признао да је НАТО током последњих деценија направио цео низ грешака у односима са Русијом.

         Упркос томе, нагласио је Вершбоу, постојање тих грешка тешко да објашњава, а поготово да оправдава политику конфронтације са Западом коју Русија спроводи од 1998. године.

         Алијанса је, према његовим речима, заинтересована за нормализацију односа са Русијом, а то је „сасвим могуће”:

         „Ми желимо да Москва почне да поштује правила на која се обавезала и да се врати духу сарадње. Могуће је да до тога неће доћи скоро и да ће то од нас тражити стратешко стрпљење, али ја не видим друге варијанте развоја догађаја”.

         Столтенбергов заменик је изразио наду да НАТО и Русија „могу опет конструктивно сарађивати ради мира и стабилности у Авганистану”. Додао је: „Ако политичка ситуација то дозволи”.

Александар Вершбоу

Александар Вершбоу

Као један од услова за обнављање сарадње, Вершбоу је назвао „активно учешће Русије у деескалацији конфликта на истоку Украјине”.

Вершбоу је поновио да приступање Украјине НАТО „тренутно није на дневном реду”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *