Вијести, Култура

Ведри поглед на мрачну европску прошлост

Филм „Гранд Будимпешта хотел“, као још један горко-слатки свет ексцентричних јунака Веса Андерсона, прави избор за фестивалски почетак.

Grand-Budapest-Hotel.png

Берлин – Филмска планета без граница! „Гранд Будимпешта хотел”, британско-немачки филм култног америчког редитеља млађе генерације Веса Андерсона, делимично сниман и у Мађарској, одабран је за филм отварања 64. Берлинског фестивала. И показало се синоћ да је то био прави избор за свечани фестивалски почетак у Берлинале паласу, у присуству филмских али и (немачких) политичких звезда – Мартина Шулца, председника Европског парламента, Франка Валтера Штајнмајера, федералног министра спољних послова Томаса де Мејзијера, министра унутрашњих послова, Михаела Милера, сенатора, и Клауса Воварајта, дугогодишњег градоначелника Берлина.

На црвеном тепиху ауторска и глумачка свита Андерсоновог филма: Рејф Фајнс, Тони Револори, Џеф Голдблум, Виљем Дафо, Бил Мареј, Тилда Свинтон, Едвард Нортон, Сорси Ронан, Леа Сејду, Боб Балабан… Пријатно зимско вече и огромна гужва, вриска и цика и обожавалаца и неуморних фото-репортера и камермана. У дворани, очи упрте на џиновско филмско платно, на којем се у добром ритму и уз колоритне вратоломије сценографских и костимографских чудеса смењују кадрови из Андерсеновог горко-слатко комичног филма, сасвим у стилу његових претходних дела попут „Рашмора”, „Краљевски Таненбауми”, „Водени свет Стива Зисуа”, „Воз за Дарџилинг” и „Краљевства излазећег Месеца”, са ексцентричним јунацима у ексцентричним ситуацијама.

Само, овог пута је реч о филму епохе и радњи смештеној између два светска рата. У измишљеној земљи названој Зубровка, тамо негде на европском истоку, и у измишљеном планинском бањском хотелу за богату европску клијентелу, у којем је неприкосновени владалац и мислилац – Густав Х., хотелски консијерж (Рејф Фајнс). Ту је и његов нераздвојни компањон –млађани Зеро Мусафа (Тони Револори), хотелски лобибој, и необична авантура може да почне.

Међутим, већ сам поглед на локацију на којој је (наводно) смештен легендарни хотел, јасно ставља на знање да је враг однео и комику и шалу и да ово није само филм за 100 минута пуке забаве која се проводи уз огроман број сјајних глумаца (ту су још и Харви Кајтел, Едвард Нортон, Џуд Лоу, Овен Вилсон, Адријен Броди, Џејсон Шварцман, Метју Амарлик, Ф. Мареј Абрахам…).

Компјутерско-сценографски креирајући хотелску локацију тако да неодољиво подсећа на Хитлерово „Орловско гнездо” на Берхтесгадену у баварским Алпима, Вес Андерсон је и те како одредио свој филм, указујући да ће се филмска прича о животу и авантурама Густава Х. (испричана из визуре писца, хотелског госта који је бележио сећања остарелог лобибоја, а сада хотелског власника Мусафе) и те како тицати фашистичке прошлости Немачке и периода мрака у Европи.

Више детаља нећу откривати, јер ће филм „Гранд Будимпешта хотел” ускоро бити и на београдском Фесту, па да не кварим Фестовим гледаоцима чаролију. У сваком случају, филм не треба пропустити. Први, заправо нулти фестивалски дан, за филмске критичаре и извештаче, протекао је у пуној брзини. Виђен је и, за Оскаре номинован, филм „Америчка превара” Дејвида О. Расела, чија се немачка премијера поклопила са београдском.

Доказ да ни ми више не каскамо превише за остатком света. У овој крими-драми о „човеку од поверења” ФБИ, Џенифер Лоренс и Ејми Адамс, играју и Кристијан Бејл (главна улога), Роберт де Ниро, Бредли Купер и Џереми Ранер. На берлинском црвеном тепиху, уз редитеља ће се наћи и миљеник публике Кристијан Бејл, који се за потребе улоге и гојио и мршавио и подмлађивао и старио…

На самом почетку фестивал је најавио и накнадно убачене догађаје. Као „in memoriam” недавно преминулом, вансеријском америчком глумцу Симору Хофману, глумачкој легенди и редитељу Максимилијану Шелу и редитељу Миклошу Јанчу, фестивал организује посебне пројекције филмова који су их прославили…

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *