Вијести, Мишљења

Украјина ће опстати ако украјински националисти проговоре – руски

АКО СЕ ДО ФЕБРУАРСКОГ ПРЕВРАТА ИЗ УКРАЈИНЕ БЕЖАЛО ПОЈЕДИНАЧНО – САДА ИЗ ЊЕ БЕЖЕ ЦЕЛИ РЕГИОНИ

  • Евромајдан није био само почетна тачка распада земље јер је одредио и стварну вредност Украјине за сваког њеног грађанина. Ако су Украјинци били спремни да жртвују државу ради „кобасице” – тиме су показали да и њена независност не вреди више од тога
  • Украјинци никада нису могли сами себи да признају да они заправо мрзе своју државу. То им је некако изгледало ниско и неродољубиво. Али, зато са лакоћом признају да мрзе сваку власт, да су мрзели ону пре мајдана, као и ову после мајдана
  • Не може се сачувати земља у којој људи не желе да живе. Нови покушај државног преврата произвешће параду суверенитета и појаву нових самопроглашених република

          Пише: Сергеј БЕЛОВ,  независни експерт (Украјина)         

ГЛУПИ људи назвали су фебруарски преврат у Кијеву „Револуцијом националног достoјанства”. Данас је потпуно очевидно: да такве патетичне оцене не одржавају прави смисао онога што се догодило у Украјини.

Евромајдан је певао химне, скакао и узвикивао „Слава Украјини”, маштајући о добром животу без рада.

Мајдан би био немогућ да у милионима глава није „седео” мит о безвизном режиму путовања у Европу и о европским платама од 2.000 евра.

Евромајдан није био само почетна тачка распада земље јер је одредио и стварну вредност Украјине за сваког њеног грађанина. Ако су Украјинци били спремни да жртвују државу ради „кобасице” – тиме су показали да и њена независност не вреди више од тога.

После евромајдана – геополитички избор Украјине зависи искључиво од суме.

Данас љубитељи алтернативне историје споре: да ли је било могуће избећи фебруарски државни преврат и сачувати земљу? По мом мишљењу, није.

Јанукович је могао да растера руљу, Американци су могли да не деле кекс, али бунт је био неизбежан и било је само питање времена када ће се догодити. Они који данас упоређују „режим Јануковича” и „режим Порошенка” већ са скривеним смислом признају да су Украјинци после преврата почели да живе горе, али не примећују једну просту ствар: Украјина је одавно потрошила економску базу свог постојања.

Да, почело је да се живи горе зато што се ради добијања западних кредита морају испуњавати услови кредитора – да се живи „према средствима”. Зар је то неправедно?

Украјинци су мислили да ће златна киша из Европе доћи само зато што они постоје, али је и о тој „киши” било могуће маштати само дотле док је Украјина имала могућност избора. После евромајдана и једнозначне преоријентације на Запад – нестали су разлози да се Украјина материјално подржава. Осим тога, Украјина је остала без свог „генералног спонзора”, а у тој улози је увек била Русија.

Украјинци могу и по сто пута дневно да галаме како је благостање Руса достигнуто за рачун продаје нафте и гаса, али је истина у томе да је добар живот њих самих зависио од Русије, од трговинско-економских веза са њом и од најјефтинијег гаса у свету који су Украјинци све донедавно добијали из „гаспромовске цеви”.

Украјинци никада нису могли сами себи да признају да они заправо мрзе своју државу. То им је некако изгледало ниско и неродољубиво. Али, зато са лакоћом признају да мрзе сваку власт, да су мрзели ону пре мајдана, као и ову после мајдана. Само, не може се одвојити власт од државе, као ни народ од власти.

Украјина, која је већ била „не Русија”, покушала је да постане Европа, али је дошла до свог финиша са паролом „Украјина није држава”.

Ако се до фебруарског преврата из Украјине бежало појединачно, сада из ње беже цели региони. Први је из Украјине побегао Крим. Данас се становници полуострва са ужасом присећају година заједничког живота у Украјини. Они без зазора Украјину називају маћехом која је из Крима исисавала све сокове, а још их је и притискала.

Истим путем и из истих разлога кренула је и Новоросија, а њену територију неће чинити уопште само две области.

Нису „иза седам брда” ни сепаратистичка расположења у најевропејскијој провинцији Украјини – Галиција. И њени становници почињу да схватају да је евроинтеграција Јединствене Украјине немогућа. Шта, зар мислите да се међу њеним становницима неће наћи авантуриста који ће земљацима предложити да се интегришу у Европску унију само три западне области? За Галицију је преседан припајање Крима Русији изванредан повод да размишљају о припајању Галиције Европи.

Историја не воли оригиналне сижее. Вероватно ће се и у Украјини, као што је то било на крају постојања СССР појавити група лица чије се руке тресу, али ће објавити да су дужни да у земљи уведу ванредно стање, при том ће формирати некакав комитет спаса, али ће их задесити иста судбина као и чланове таквог комитета који је спасавао Совјетски Савез.

Не може се сачувати земља у којој људи не желе да живе.

Украјина ће опстати ако украјински националисти проговоре - руски

Украјина ће опстати ако украјински националисти проговоре – руски

Нови покушај државног преврата произвешће параду суверенитета и појаву нових самопроглашених република.

Може ли се Украјина сачувати као јединствена држава?

Може! Ако лидери украјинских националиста почну да говоре руски…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *