Вијести, Живот и Здравље

Убили су ми бебу, а мене довели до руба смрти: Пар из Новог Пазара тужи лекаре

Брачни пар из Новог Пазара Лидија и Алмин Хазировић поднели су кривичне пријаве против двоје лекара Гинеколошког одељења Опште болнице у Новом Пазару, окрививши их да су незнањем и непредузимањем потребних мера крајем прошле године допринели да изгубе дете, а Лидију довели до руба смрти.

Сломљени: Лидија и Алмин Хазировић

Сломљени: Лидија и Алмин Хазировић

Ови млади супружници, који већ имају девојчицу од шест година, тврде да су их лекари лишили даљег проширења породице, јер су Лидији уклоњени сви репродуктивни органи.

Лидија је на конференцији за новинаре детаљно препричала дешавања од тог 8. децембра, од пријема у Хитној помоћи, вишесатног боравка на Гинеколошком одељењу, преко транспорта до Крагујевца и операције у тамошњем Здравственом центру.

 – Била сам у 26. недељи трудноће, а тога јутра сам добила јаке болове у стомаку због чега сам се јавила докторима, који 12 сати нису могли да утврде узрок. Мени је пукла материца и беба је буквално шетала по стомаку, од болова сам се чак и онесвестила, а они су тврдили да сам размажена, да није ништа страшно и да имам уринарну инфекцију и болове у бурезима – испричала је Лидија, често прекидајући конференцију плачом.

Она је додала и да су јој доктори у Крагујевцу, где су је пребацили по савету лекара, спасили живот, рекавши да је имали среће што, тада већ мртва, беба није закачила неки крвни суд или витални орган јер би у том случају умрла за пола сата.

Млади брачни пар је рекао да овим поступком неће добити никакву сатисфакцију, већ да им је циљ да својом борбом допринесу да се сличне ствари ником више не догоде.

– Тек смо се опоравили од пакла који смо преживели, али ћемо се обратити и Инспекцији Министарства здравља И свим другим институцијама. Спремни смо да идемо до краја, не због нас јер смо ми више лишени сваког порода, већ због других младих људи који ће можда проћи кроз сличну ситуацијуЗнамо да нас чека нови пакао, повлачење по судовима и процес који ће трајати годинама. Спремни смо да идемо до краја, јер желимо да се једном заведе ред у новопазарској болници и да се сваком пацијенту пружи адекватна лекарска помоћ – каже Алмин.

Он је додао и да је након свега што се догодило, особље Гинеколошког одељења, лажирало део медицинске документације и фалсификовало потписе његове супруге, па је због тога најавио тужбу против одговорних и за то кривично дело.

Хазировићи су кривичне пријаве Вишем јавном тужилаштву у Новом Пазару поднели против доктора- гинеколога Ајше Хајровић и Муамера Шкријеља, који су у првој и другој смени прегледали Лидију, али не искључују могућност да пријаве прошире на још неке особе.

 

Директор болнице затражио истрагу

 

Директор Опште болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек каже да је тражио извештај од лекара о овом случају и да је наложио спољни стручни надзор који ће урадити независнио лекари са најеминентнијих установа у Србији.

– Након тога ћу предузети адекватне мере. Пацијент је увек у првом плану, али без резултата контроле не могу да предузмем никакве санкције према лекарима. У писменим изјавама лекара пише да је пацијенткњињи најпре урадјен ЦТГ преглед због јаких болова, да је потом добила терапију и да је касније током поподнева урадјен преглед на коме нису регистровани откуцаји срца плода и да је родитељима речено да је беба мртва– изјавио је Ђерлек.

Извор: Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *