Вијести, Култура

У Москви овације Стоуновом филму „Сноуден”, Кремљ препоручује да га одгледају сви на Западу

АМЕРИЧКИ ОСКАРОВАЦ ЈЕ ФИЛМ НАПРАВИО У ЖАНРУ ПОЛИТИЧКОГ ТРИЛЕРА

  •  Госте је дочекивао московски адвокат Едварда Сноудена Анатолиј Кучерена који је открио да је био први гледалац филма јер је њеову „финалну верзију” видео још у фебруару. По његовој књизи „Време хоботнице” Стоун је написао сценарио, а Кучерена је гледаоцима открио да је Стоун са екипом све радио у тајности: „Морали смо да све шифрујемо, да смишљамо речи-шифре. Оливер је често долазио у Москву. Многе поруке смо разменили на листићима, из руке у руку, које смо потом одмах уништавали”
  • Едвард Сноуден, који је видео филм пре премијере, признао  да је одушевљен како је амерички глумац Гордон-Левит одиграо „своју улогу”. Односно: Едварда Сноудена
  • Стоун је после премијере дао изјаву московском дописнику CNN који му је затражио и да каже и шта мисли о тврдњама да Русија стоји иза хакерских напада на сервере Националног комитета Демократске партије САД јер жели да утиче на исход америчких председничких избора (у корист Доналда Трампа). Није побегао од одговора, а рекао је: „Те оптужбе су незасноване. Сматрам да је то колосална измишљотина чији је циљ да се прикрије шта се стварно догађа. Експерти за шпијунажу, са којима сам разговарао, ставили су ми на знање да иза тих напада вероватно стоје – своји”

          У МОСКВИ је одржана премијера филма америчког оскаровца Оливера Стоуна „Сноуден” којем се на крају дуго и бруно аплаудирало.

          Премијера је била у биоскопској дворани „Москва”, а филм је, наравно, о бившем агенту америчке електронске шпијунаже и CIA Едварду Сноудену који је добио политички азил у Русији.

          Премијери су, поред осталих високих годтију, присуствовали руски министар културе Владимир Медински и портпарол Кремља Дмитриј Песков.

          Госте је дочекивао московски адвокат Едварда Сноудена Анатолиј Кучерена који је открио да је био први гледалац филма јер је њеову „финалну верзију” видео још у фебруару. Притом је открио да је Стоун са екипом све радио у тајности:

          „Морали смо да све шифрујемо, да смишљамо речи-шифре. Оливер је често долазио у Москву. Многе поруке смо разменили на листићима, из руке у руку, које смо потом одмах уништавали”.

          Открио је гледаоцима и да је од Џозефа Гордона-Левита тешко било наћи подеснијег глумца да игра Сноудена јер се он – после само неколико сусрета са Едвардом – „претворио у Сноудена”.

          Сноуденову девојку одиграла је Шејлин Вудли.

          Кучерена је нагласио да Сноудена сматра једним од најсмелијих људи на планети.

          Радња Стоуновог филма почиње од момента када Сноуден још није био агент тајних служби, а завршава се – изношењем на видело ружног лица тоталитарности америчке електронске шпијунаже која ушла у све приватне животе, све офисе и „највише кабинете”.

          Филм је направљен у жанру политичког трилера. Стоунов сценарио је заснован на Кучерениној књизи „Време хоботнице”.

          После одгледаног филма, Песков је изјавио да препоручује свим грађанима Сједињених Држава и ЕУ да га „обавезно погледају”.

          Сам Сноуден, који је видео филм пре премијере, признао је да је одушевљен како је Гордон-Левит одиграо своју улогу.

Едвард Сноуден у Москви са девојком

Едвард Сноуден у Москви са девојком

Оливер Стоун је после премијере дао изјаву московском дописнику CNN који му је затражио и да каже шта мисли о тврдњама да Русија стоји иза хакерских напада на сервере Националног комитета Демократске партије САД јер жели да утиче на исход америчких председничких избора (у корист Доналда Трампа).

Није побегао од одговора, а рекао је:

„Те оптужбе су незасноване. Сматрам да је то колосална измишљотина чији је циљ да се прикрије шта се стварно догађа. Експерти за шпијунажу, са којима сам разговарао, ставили су ми на знање да иза тих напада вероватно стоје – своји”.

Ово „своји” Стоун није појашњавао, али је његова порука јасна: оставимо Русију на миру – то је наша унутрашња, америчка ствар.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *