Вијести, Култура

У Лондону наша деца уче српски језик и ћирилично писмо

Лондон: Деца уче српски

Децу наших људи који деценијама живе и раде у Лондону има ко да подучава српском језику и култури. Црквена недељна школа ове године слави јубилеј: пет деценија изузетно успешног постојања

У ОКВИРУ Црквене општине „Свети Сава“ у Лондону постоји недељна основна школа у којој се уче српски језик, историја и веронаука. Деца воле да дођу у школу, да се виде са другарима, разговарају, да се друже и међусобно упознају …

У Лондону и околини живи око 40.000 хиљада Срба. Генерације деце рођене у Енглеској стасавале су у овој школи, учећи српски језик и ћирилицу, читајући и учећи дела српских писаца, историју, обичаје, дух и традиције српског народа, као и српске народне игре.

Учитељица Добрила Костић до сада је испратила многе генерације ђака ове школе, а од ове године је управник школе. Веома је задовољна резултатима које постижу учитељи, али и деца која уче на српском језику.

– У школи је уписано 136 ученика. Распоређени су по годинама узраста и по знању српског језика. Имамо два почетничка разреда који наставу похађају један пре подне, а други после подне. Постоје два прва разреда, два друга, два трећа, један четврти, један шести разред који увек иде по подне – појашњава Добрила Костић. – Разлог зашто деца иду у школу пре и по подне је што имамо само пет учионица … Децу уче професор српског језика, лингвиста, дипломирани педагог и две учитељице. Имамо програм за децу предшколског узраста, програме за први, други, трећи и четврти разред. У плану је да напишемо и програм за ученике од петог до осмог разреда. Програми су писани према приликама које су у Лондону, као и према програму за дијаспору.

У школи користе уџбенике креативног центра. Министарство за дијаспору је прошле године обећало да ће школи доделити књиге, али је све остало на обећањима.

– Деца највише воле да се друже, зближавају и упознају, јер се изван школе не виђају, нити се друже. Деца наше школе воле фолклор, тако да их је у фолклорној секцији око стотинак.

– Прихватамо сву децу, без обзира на степен знања српског језика. Када видимо да дете које је дошло у одељење почетника брзо савлада писана и штампана слова ћирилице, одмах иде у друго одељење – напомиње наша саговорница. – Неколико ученика првог разреда су веома лако савладали слова и, наравно, буквар и читанку за први разред, па сам их одмах пребацили у други разред.

Српски ђаци у Лондону уче ћирилицу

Српски ђаци у Лондону уче ћирилицу: слово Ш

У школи се једном месечно изучава веронаука, а једном месечно се иде у цркву. На црквени празник Ваведење учитељи, деца и родитељи иду у цркву и тада се сви причесте – рекла нам је Добрила Костић, управитељ школе у Црквеној општини у Лондону.

ПРИРЕДБА ЗА ЈУБИЛЕЈ

У ОКВИРУ обележавања јубилеја 50 година рада Црквене недељне школе „Свети Сава“ у Лондону, организована је приредба у Дому епископа Николаја другог.Прослава је организована са благословом епископа британско-скандинавског Доситеја. На свечаности су гости из Беогарада, после поздравних речи старешине Недељне црквене школе проте Драгана Лазића, наступили са представом „Мали час историје“ и „Ми смо њихови потомци“, коју је извео првак Народног позоришта из Београда Тихомир Арсић, уз помоћ дечјег хора „Савинац“.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *