Вијести, Живот и Здравље

Туширање подстиче креативност

Купање под тушем подстиче опуштање мозга и стимулише лучење допамина. А што је ниво овог драгоцјеног хормона задовољства виши у крви, то смо креативнији.

Ако очајнички трагате за новом идејом, а ништа занимљиво вам не пада на памет, брзо трчите под туш, јер нема бољег начина да ослободите инспирацију, савјетују научници Ален Браун и Сијуан Лију који се баве истраживањем креативности, преносе портали.

Они такође истичу да гријеше сви који мисле да не посједују црту креативности у себи јер не умијеју лијепо да цртају или пјевају, а ни писање им није јача страна.

Анализирајући рад мозга репера у тренутку када импровизују нове стихове, они су открили да када је човјек у креативној фази у његовом мозгу долази до попуштања пажње и опуштања оних дијелова који су задужени за извршне функције, а то је, по мишљењу ове двојице научника, основна карактеристика креативности.

Њихове анализе су такође показале да готово исту врсту опуштања постижемо и док се туширамо. Наиме, купање под тушем подстиче опуштање мозга и стимулише лучење допамина. А што је ниво овог драгоцјеног хормона задовољства виши у крви, то смо креативнији.

Туширање, илустрација

Туширање, илустрација

Међутим, људски мозак лучи допамин само када се добро осјећамо и када смо потпуно опуштени, као онда када капљице млаке воде клизе по нашем тијелу.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *