Вијести, Мишљења

THE FOREIGN POLICY: Русија је сувише велики играч да би је САД сатерале у угао

УТИЦАЈНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ УПОЗОРИО ДА ПРОТИВ МОСКВЕ НИЈЕ МОГУЋ „ИРАНСКИ СЦЕНАРИО“

  • Русија је међу три водећа светска произвођача нафте, а држи прво место по производњи и извозу природног гаса. Стога би санкције уведене на извоз руских енергената могле да представљају озбиљан удар на целу светску економију, удар који би неизбежно утицао и на саму Америку

       

СЈЕДИЊЕНЕ Државе не могу за економску блокаду Русије да примене „ирански сценарио“ јер би у том случају Вашингтон нанео удар целој светској економији – оценио је The Foreign Policy.

        Притисак на Русију помоћу санкција – објавио је исти амерички лист – неефикасан је без притиска на руски енергетски сектор, а управо санкције против тог сектора није лако, а вероватно је и немогуће реализовати.

        Методима којима САД покушавају да утичу на Русију у енергетској сфери – иако укључују забрану извоза високих технологија руским енергетским компанијама – не дају жељене резултате јер могу утицати на даљи развој те гране руске привреде, али не могу да утичу на њену садашњу производњу и пословање.

        За веће ефекте – уверен је The Foreign Policy – било би неопходно да се санкцијама САД против Русија прикључи Европска унија, а прошлонедељни самит ЕУ у Бриселу показао је да сагласности о таквом кораку нема.

        Чак и кад би САД и Европска унија заједно деловали на плану пооштравања санкција, Запад ипак не би успео да обезбеди потпуну блокаду Русије, као што му је то пошло за руком у случају са Ираном – упозорио је  The Foreign Policy.

        Истовремено је подсетио да је Русија међу три водећа светска произвођача нафте, а да држи прво место по производњи и извозу природног гаса. Стога би санкције уведене на извоз руских енергената могле да представљају озбиљан удар на целу светску економију, удар који би неизбежно утицао и на саму Америку.

        Запад, због свега, не сме губити из вида и да је Москва себи већ нашла савезника у лику Кине и да су Владимир Путин и Си Ђинпинг крајем маја закључили велики гасни споразум.

THE FOREIGN POLICY: Русија је сувише велики играч да би је САД сатерале у угао

THE FOREIGN POLICY: Русија је сувише велики играч да би је САД сатерале у угао

The Foreign Policy је своја упозорења закључио овако:

„Русија је исувише велики играч да би могла да буде сатерана у угао санкцијама. Ово схватају и Сједињене Државе. Зато су се антируске санкције дотакле „Росњефти“ и „Новатека“, али нису заједничких пројеката тих компанија са Exxon Mobil и BP“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *