Вијести, Култура

ТАНЈУГ укинуо ћирилицу

Како је известио Златко Богатиновски на сајту часописа РОНИН,[i] државна новинска агенција Танјуг је, на свом „модернизованом“ сајту – избацила ћирилицу. Без икакве најаве или образложења. А и како би руководство Танјуга то уопште могло да образложи, када је та радња противуставна и противзаконита?

Адвокат Славка Којић је испитала ситуацију са правног становишта:

„На сајту АПР-а сам нашла да је пун назив ТАНЈУГ-а: ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ НОВИНСКА АГЕНЦИЈА ТАНЈУГ СА ПОТПУНОМ ОДГОВОРНОШЋУ, БЕОГРАД. Матични број 07022301. Државни капитал 100%.

Дакле, јасно је да се ради о јавном предузећу, које као такво подлеже Закону о службеној употреби језика и писма.

Одредба чл. 2 Закона  о службеној употреби језика и писма предвиђа да се службеном употребом језика и писма, у смислу тог закона, сматра  употреба језика и писама у раду: државних органа, органа аутономних покрајина, градова и општина (у даљем тексту: органи), установа, предузећа и других организација кад врше јавна овлашћења (у даљем тексту: организације које врше јавна овлашћења), као и употреба у раду јавних предузећа и јавних служби и других организација, кад врше послове утврђене Законом о службеној употреби језика и писма.

Службеном употребом језика и писма сматра се, између осталог, употреба у усменом и писменом општењу напред наведених субјеката са грађанима. (чл. 3 ст. 1 тач.1 Закона)

Сходно наведеном, ЈП Новинска агенција ТАНЈУГ са потпуном одговорношћу, Београд, је у законској обавези да користи српски језик и ћириличко писмо, а латинично писмо се може користити у складу са Законом, искључиво на тај начин што би текст на латиничком писму увек био исписан испод текста на ћириличком писму или десно од њега (чл. 10 Закона).“

ТАНЈУГ укинуо ћирилицу. Тачно или не?

ТАНЈУГ укинуо ћирилицу. Тачно или не?

Кад то већ нису урадиле институције државе, позивамо Танјуг да врати ћирилично писмо на свој сајт, што је његова законска, али и морална обавеза.

[i] http://roninmagazin.com/?p=6531

Извор: ФСК

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “ТАНЈУГ укинуо ћирилицу

  1. Ко не поштује своје писмо, не поштује ни државу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *