Вијести, Свијет

Жестоке критике на рачун француског министра због изјаве о Ромима

283306_vals-02-afp_f

Француски министар унутрашњих послова Мануел Валс изазвао је данас огорчење удружења за заштиту људских права изјавом да је илузија да се питање Рома може решити само њиховим укључивањем у друштво.

Валс је јутрос за Радио Франс Ентер рекао да само ромска мањина жели да се интегрише у француско друштво и да је „илузорно мислити да ће се проблем ромског становништва решити искључиво кроз њихово укључивање“.

Како преноси париски Фигаро на свом сајту, генерални секретар удружења „Француска земља азила“, Пјер Анри осудио је „неодговорност“ и „потпуно лицемерје“ таквих речи.

– Мој одговор је да је илузорно мислити да ће се проблем Рома решити искључиво уклањањем насеља“ у којима живе, каже Анри и указује да таква „црно-бела“ министрова визија не доприноси смиривању ситуације.

Анри указује да питање ромског становништва треба решити са земљама из којих долазе – Румунијом и Бугарском, оцењујући да „присилно протеривање ништа не решава“.

Валс је инсистирао да Роме треба вратити у Румунију и Бугарску. „Ти људи имају потпуно другачији начин живота од нашег и они су очигледно у сукобу“ са локалним становништвом, рекао је још француски министар.

Жан-Франсоа Корти из удружења Лекари света жестоко је критиковао „такве санитарне и друштвене стереотипе“, наводећи да из искуства на терену „никада није срео неког Рома који жели да живи у страћари“ већ да велика већина жели да се интегрише у друштво, да ради, школује своју децу.

Невладина организација за заштиту људских права Амнести интернешенел припрема извештај о Ромима који показује да су „уклањања насеља неуспех, контрапродуктиван потез за решавање питања тих људи“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *