Вијести, Свијет

Земље БРИКС расту брже од осталих

 

Земље у развоју, укључујући и чланице БРИКС остају локомотиве светске економије – о томе се говори у реферату Светске банке „Глобалне економске перспективе“. Стручњаци истичу да економије БРИКС „одрастају“ и да се за њих ближи тренутак истине кад ће од оних „у развоју“, постати „развијене“.

Темпо економског раста у Русији ће ове године бити виши него просечан светски прогнозира Светска банка (2,3% у односу на 2,2%). У наредне две године руски БДП ће расти још брже. Уосталом, добру динамику ће у најскорије време показати и друге земље у развоју, пре свега из групе БРИКС. Овај блок по мишљењу стручњака од 2008. године „вуче“ нагоре светску економију, док развијене државе као што су САД, Јапан и земље Европске уније практично немају чиме да се похвале. Амерички БДП ове године ће бити једва мало нижи од светског. Јапан ће показати раст од највише 1,5% годишње. А у зони евра Светска банка прогнозира пад већи од пола процента. Владимир Рожанковски, директор аналитичког департмана инвестиционе групе „Норд-Капитал“ овако оцењује перспективу „класичних“ економија:

Класичне економије су прилично озбиљно успорене, пре свега економија еврозоне. Главни разлог је прејако „стезање каишева“. „Класичне“ економије немају одакле да очекују раст – нема драјвера или неке нове индустрије, новог правца у економији који би дао наду у то да ће у наредних три-пет година поново почети да расту макар темпом од 3,5%.

Ипак, државе БРИКС такође имају много проблема. За вратом им дишу земље у развоју „новог таласа“ – Индонезија и Вијетнам. Добре перспективе, по речима професора Више економске школе Александра Абрамова, имају и афричке државе. Овде постоји исти скуп чињеница који је својевремено омогућио скок Кини и Индији. Како истиче Абрамов, БРИКС данас имају предност како у односу развијене, тако и у односу на друге земље у развоју:

То је пре свега стабилно финансијско стање у већини земаља БРИКС. Оне имају значајне финансијске ресурсе акумулиране од почетка 2000-их година. То је добра сировинска база, постојање јефтиних радних ресурса. Чини ми се да ће земље БРИКС безусловно расти брже од развијених земљама и одржаваће темпо раста глобалне економије.

Стручњаци Светске банке истичу да за даљи економски раст земље у развоју, укључујући и оне групе БРИКС треба да траже нове стимулансе. Између осталог, да активно инвестирају у инфраструктуру. Садашњи модели раста актуелних локомотива економије се постепено исцрпљују, кажу стручњаци. Економије Кине, Индије и Русије су оријентисане на извоз, пре свега у европске земље и САД. Међутим, ликвидна потражња у Старом и Новом свету опада, а то значи да је тешко да ће расти извозни тренд. Зато за земље БРИКС наступа тренутак истине, сматра Владимир Рожанковски:

У наредне три године ће се веома разликовати тржишта у развоју. Она ће се поделити на оне који су у стању да стимулишу унутрашњу потражњу и оне који нису у стању да стимулишу унутрашњу потражњу. Код прве категорије раст ће бити 5-5,5 процената годишње. Код других – раст ће бити у најбољем случају 1,5 одсто.

Главна тачка према којој земље БРИКС по мишљењу многих стручњака треба да уложе напоре јесте стимулисање унутрашње потражње захваљујући повећању продуктивности, личних доходака и изједначавању прихода.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *