Вијести, Свијет

Због нових војних пораза, Порошенко одржао затворено саветовање са војним врхом

КИЈЕВ ТВРДИ ДА ЊЕГОВА АРМИЈА УСПЕШНО РАТУЈЕ И ПРЕТИ ДНР/ЛНР ДА ЋЕ „ДОБИТИ ПО ЗУБИМА“

  • Из Доњецка је истовремено објављено да снаге ДНР успешно нападају Авдејевку, Мариупољ, Дебаљцево и Марјинку, а да Украјинци већ напуштају Ђержинск

        РАЗБУКТАВАЊЕ борби у Донбасу, у којима украјинска страна засад извлачи углавном дебљи крај, принудило је Петра Порошенка да одржи хитно затворено саветовање са војним врхом.

        Као што се и очекивало, Порошенко засад не признаје ни појединачне поразе, ни погоршавање опште војне ситуације својих снага.

        „Ми координирамо своја војна дејства. Обезбедили смо ступање у борбу резервних снага. Ако непријатељ не буде желео да поштује режим прекида ватре, ако не буде престао да доноси несрећу мирним грађанима, украјинским селима и градовима – ми ћемо му давати по зубима” – изјавио је председник Украјине по завршетку саветовања.

        Порошенков кабинет је такође саопштио да је он оценио да украјинске снаге „успешно одбијају нападе на свим фронтовима”. Чак да је додао: да су његове јединице однеле победе у свим досадашњим тенковским биткама. Притом је, међутим, могао да се похвали само са три противничка уништена тенка и два камиона са муницијом.

        Из Доњецка је истовремено објављено да снаге ДНР успешно нападају Авдејевку, Мариупољ, Дебаљцево и Марјинку, а да Украјинци већ напуштају Ђержинск.

        За разлику од Порошенка, украјинска влада је признала да ствари на фронтовима не стоје, најблаже речено, баш сјајно.

        Кабинет украјинског премијера, Арсенија Јацењука, искључио је из списка насеља и градова које контролише украјинска армија – Авдејевку, Пески и Јасиноватују.

Украјински председник Петар Порошенко

Украјински председник Петар Порошенко

Војни врх ДНР не крије да је задовољан развојем ситуације на фронтовима, али не дели еуфорију оних који већ објављују да је украјинска армија сломљена и деморализована и да је већ у одступању.

Индикативна је и оцена бившег министра одбране ДНР Игора Стрелкова: „У току су тешке борбе око Дебаљцева. Народни устаници су у нападу. Подвлачим: народни устаници! Има успеха, али је још рано да се говори о пресудним успесима“.

Извор: Факти.рс

ДНР позива УН и ОЕБС да спроведу истрагу о ратним злочинима у Донбасу

Власти самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) позвале су УН и ОЕБС да истраже ратне злочине на југоистоку Украјине, каже се у саопштењу, објављеном на сајту владе ДНР, поводом последњег гранатирања Доњецка.

Власти ДНР наводе да украјинска војска намерно изводи геноцид над становништвом Донбаса.

Раније, Истражни комитет РФ покренуо је кривичну истрагу о убиству по предмету гранатирања Доњецка.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *