Вијести, Свијет

Затражена истрага против једног од директора Московске берзе – грађанина САД и Украјине

РОМАН СУЉЖИК ОСУМЊИЧЕН ДА ЈЕ УЧЕСТВОВАО
У „СПЕЦИЈАЛНОЈ ОПЕРАЦИЈИ“ ПРОТИВ РУСКЕ ЕКОНОМИЈЕ И РУБЉЕ

  • Суљжик активно подржавао све демонстрације против Путина и државни преврат у Кијеву, а преко Фејсбука, поред осталих, повезан је са министром полиције Украјине Арсеном Аваковом, против којег је Русија покренула кривични поступак

        ПОСЛАНИК Државне Думе Јевгениј Фјодоров – из владајуће Јединствене Русије – обратио се шефу Истражног комитета РФ Александру Бастрикину са захтевом да се провери деловање извршног директора Московске берзе Романа Суљжика који је грађанин Украјине и САД.

        Фјодоров је указао да је Суљжик у време кијевског „евромајдана“ подржавао актере оружаног државног преврата у Украјини, да је у том време на социјалним мрежама размештао пароле профашистичке Украјинске устаничке армије, а и да има индиција да се последњих недеља – у периоду кризе курса рубље – бавио магинацијама усмереним на подривање стабилности руске економије и националне валуте.

         „Сматрам да је удар на економију Русије био испланирана операција у којој је једна од фигура могао да буде и Роман Суљжик. Сада сви још не могу да виде и да схвате шта се тачно догађало и догађа, али ће се брзо показати да економија Русије неће моћи да се врати на потребни ниво функционисања без чистке пете колоне“ – упозорио је Фјодоров.

        Пре Фјодорова су посланици-комунисти Валериј Рашкин и Сергеј Обухова затражили од државног тужиоца и Централне банке да провере да ли је нагли пад курса рубље био „плод смишљене акције против економије Русије“.

        Суљжик је протеклих година – иако није држављанин Русије – био активни учесник свих опозиционих догађања у Москви, укључујући и познате антипутинске демонтрације на Болотном тргу.

        Постоје докази и да је активно подржавао „евромајдан“. У интернету постоје фотографије на којима се Суљжик у Кијеву рукује са америчким сенатором Џоном Мекејном.

        Суљжик је напунио 40 година. При крају перестројке, његова породица се из Кијева иселила у Сад где је завршио факултет. Он је до 2008. радио у америчким фирмама, укључујући и велику банку J. P. Morgan Chase, а од те године до 2011. је био представник Deutsche Bank у Русији.

Затражена истрага против једног од директора Московске берзе - грађанина САД и Украјине

Затражена истрага против једног од директора Московске берзе – грађанина САД и Украјине

Од априла 2012. био је на дужности извршног директора Московске берзе за ризике. Убрзо је постао оперативни директор берзе за „хитне трансакције“.

Суљжик је преко Фејсбука, поред осталих, повезан са министром полиције Украјине Арсеном Аваковом, против којег је Русија покренула кривични поступак.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *