Вијести, Свијет

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Прва победа Донбаса над Кијевом

LE FIGARO: „ИСТОЧНА УКРАЈИНА ТОЛИКО ЖУДИ ЗА СЛОБОДОМ, ДА ЈЕ СПРЕМНА ДА СПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ БУКВАЛНО НА КОЛЕНИМА“

  • Британски The Guardian објавио текст: „Референтна тачка: референдум у источним регионима Украјине“, а његови репортери написали: „Посетили смо две школе у предграђу Доњецка: гужве, велики редови, сви гласају за стварање Доњецке републике“
  • Шпански El Mundo у тексту „Доњецк каже „да“ независности од Украјине“ назвао референдум првом победом региона над Кијевом“ и оценио да се Кијеву није исплатило  агресивно гушење народне воље

ТВРДЊЕ западних лидера о нелегитимности референдума у Донбасу нису се негативно одразиле на интересовање страних медија за њега, саопштила је телевизија „Русија 24“.

Напротив, водећи западни медији пратили су народно гласање пажљиво и с посебним интересовањем.

Једни су забринути да ће изражавање воље народа угрозити председничке изборе у Украјини, за које је тако заинтересован Запад. Други истичу изузетно високу излазност на бирачким местима.

The New York Times у чланку „Гласање за смооопредељење, али отворена многа питања“ истиче да је атмосфера на бирачким местима, упркос трагичним догађајима, дух националног празника – балони, мегафони, песме из ратних времена и добро расположење.

The Washington Post у чланку „Источни Украјинци гласају за самоуправу, настављајући борбу са Западом“ пише да неодређена формулација референдумског питања није сметала онима који желе независни Донбас.

Такав ентузијазам америчка администрација сигурно није очекивала, а председник Обама, одбивши да коментарише, само је суво изјавио да не признаје резултате референдума.

Француски Le Figaro истиче да „Источна Украјина толико жуди за слободом, да је спремна да спроведе референдум буквално на коленима“.

Лист истиче да у условима огромног међународног притиска региони југоистока показују изузетну храброст.

„Добити опкладу, играјући игру референдум“ – гласи наслов.

независности од Украјине“. Шпански El Mundo назвао је одржани референдум првом победом региона над Кијевом“ – стављање акцента владе на агресивно гушење народне воље, по мишљењу листа, није се исплатило.

„Референтна тачка: референдум у источним регионима Украјине“, наводи британски The Guardian.

А репортери британског листа деле своје утиска на друштвеној мрежи Twitter, на тај начин не само извештавајући о овом важном догађају за Донбас, већ и посредно учествујући у њему.

„Референтна тачка: референдум у источним регионима Украјине“

„Референтна тачка: референдум у источним регионима Украјине“

„Два мушкарца поред кабина за гласање тражили су од мене оловку. Уз моју помоћ гласали су „за“ аутономију“ – пише репортер британског листа.

„Посетили смо две школе у предграђу Доњецка: гужве, велики редови, сви још гласају за стварање Доњецке републике“ – истиче британски дописник.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *