Вијести, Свијет

Запад укључио Асада у бољи сценарио

Очување власти од стране Башара Асада најбољи је могући сценарио за решавање сиријске кризе. Москва је одавно тврдила да ће победа опозиције претворити Сирију у расадник исламског екстремизма. Сада су о томе почели отворено да говоре и западни политичари. При томе о промени свог погледа на дешавања у Сирији они су већ саопштили сиријским устаницима.

Башар Асад мора да оде. Још до недавно западни политичари су се држали управо ове тезе. Тако државни секретар САД Џон Кери не тако давно изјавио је да колико год успешно да не тече процес уништавања сиријског хемијског арсенала, Асад ће морати да напусти своју дужност. Он је изгубио своју легитимност, уверавао је Кери. Ипак у последње време ситуација се осетно променила. На недавном састанку пријатеља Сирије у Лондону земље су ставиле до знања да више не сматрају оставку Асада жељеним резултатом и немају ништа против његовог учешћа у предстојећим председничким изборима. О узроцима који су натерали западне политичаре да промене став говори експерт Института за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко.

Сада је већ очигледно за све да Башара Асада подржава већи део становништва, да међу опозицијом превладавају радикални исламисти (а то Запад посебно плаши), да је фактички световна опозиција неозбиљна, и она није у стању да преузме власт, ако падне режим Асада и не може ништа да супротстави исламистима. Полазећи од комплекса датих околности рођена је ова тачка гледишта. Она у ствари одавно је већ циркулисала у дипломатским и политичким круговима на Западу. Друга је ствар што сада она фактички постаје званична.

На мишљење западних лидера су утицале и промене које су се десиле у табору прокровитеља сиријских побуњеника. Катар је после смене емира почео мање да се занима за подршку терориста у Сирији. А Ер-Ријад мада и остаје њихов главни спонзор, губи контролу над групацијама које су се сурпотставиле Асаду, каже експерт за Блиски Исток Семјон Багдасаров.

Саудијска Арбија подржава такву организацију као што је Џебхат ан-нусра. Њоме непосредно координира генерални секретар савета за националну безбедност, руководилац обавештајне службе Саудијске Арабије Бандар бен Султан. Истовремено у Сирији делује друга организација, по снази једнака Џабхат ан-нусри – Исламска држава у Ираку и Леватну. Ова групација, по неким подацима, изашла је ван контроле Саудијаца и потпуно је потчињена лидеру Ал-Каиде Ајману аз Завахирију којем се заклела на верност. Другим речима, чак Саудијска Арабија губи утицај на исламистичке структуре.

Председника Сирије Башара Асада подржава већи део становништва.

Председника Сирије Башара Асада подржава већи део становништва.

Треба додати да посебан значај има моменат када је Запад ставио до знања да сматра Асадову победу најбољим сценаријем. Крајем јануара треба да буде одржана конфренција Женева-2. На њој ће бити речи о подели улоза у прелазној влади Сирије. Промена става западних лидера поводом политичке будућности Асада помоћи ће им за време овог сусрета да израде прилаз који ће одговарати и руским дипломатама.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *