Вијести, Свијет

Захарченко објавио да је Украјина на „линијама додира“ сконцентрисала 70.000 војника

СТРЕЛКОВ: ДНР ЈЕ ЗАВРШИЛА ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈУ И ФОРМИРАЛА КОРПУС НАРОДНЕ МИЛИЦИЈЕ

  • Заменик начелника штаба Корпуса Едуард Басурин тврди да се Кијев спремио за наставак рата
  • Игор СТРЕЛКОВ: „Расформирање Републиканске гарде ДНР и министарства одбране значи да је централизација коначно завршена и да ће све бити сконцентрисано у штабу Корпуса. То може бити и добро и лоше. Ово друго у случају да стигне наредба: сви да положе оружје. Имам, међутим, разлога да верујем да такве наредбе неће бити“

        УКРАЈИНСКЕ окупационе снаге су у Донбасу – на „линијама додира“ са одредима Доњецке и Луганске Републике – сконцентрисале преко 70.000 војника, саопштио је Александар Захарченко.

Александар Захарченко

Александар Захарченко

Украјински председник Петар Порошенко пре неки дан се похвалио да његове трупе у Донбасу броје 64.000 војника и официра. Истовремено је устврдио да је Русија уз границу сконцентрисала „рекордан број војника са ратном техником“.

При том је тврдио: да говори на основу података украјинске војне шпијунаже чија сазнања су наводно „потврђена и по линији NATO и по линији САД и ЕУ“.

Заменик начелника штаба устаника ДНР, Едуард Басурин, оценио је да гомилање војника, довлачење све нове ратне тахнике и појачавање ноћних напада на гадове и положаје ДНР „сведочи да се Кијев спрема за активна војна дејства“. Другим речима: за наставак рата.

Басурин је истовремено демантовао „информације“ да је ДНР ликвидирала своје министарство одбране.

Међутим, бивши министар одбране ДНР, Игор Стрелков, тврди да је министарство одбране заиста расформирано и да је (министар) Владимир Кононов постављен за заменика команданта корпуса.

Према његовим речима, расформирана је и Републиканска гарда (армија) ДНР и трансформисана у Корпус Народне милиције. Из истих разлога је расформиран и чувели батаљон „Сомали“ који брани доњецки аеродром.

Стрелков тврди да ће све јединице Гарде остати, а да ће се једино променити део командног састава.

„Ово значи – наглашава Стрелков – да ће централизација бити коначно завршена и да ће бити све сконцентрисано у штабу Корпуса. То може бити и добро и лоше. Ово друго у случају да стигне наредба: сви да положе оружје. Имам, међутим, разлога да верујем да такве наредбе неће бити. Свој корпус ће добити и Луганска Република“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *