Вијести, Свијет

ЗАХАРЧЕНКО: Није тачно да смо спремни да останемо у саставу Украјине

АГЕНЦИЈСКЕ „ВЕСТИ” ИЗ МИНСКА КОРИГОВАО И ВИЦЕПРЕМИЈЕР ДНР АНДРЕЈ ПУРГИН КОМЕ СУ И БИЛЕ ПРИПИСАНЕ

  • „Нејасно је одакле су кренуле „информације” о спремности да останемо у Украјини. Највероватније ветар дува отуда што би Кијев волео да тако буде. Ми остајање у саставу Украјине не сматрамо могућим” – подвукао је премијер ДНР Александар Захарченко
  • Председник спољнополитичког одбора Државне Думе Алексеј ПУШКОВ: Федерализација Украјина била је актуелна „неко време”. Тада је то и Москва подржавала, али је Кијев на Исток кренуо војном силом. На Истоку Украјине сматрају да је и сам ток догађаја одбацио могућност федерализације. Сада ми подржавамо принцип да становништво тих региона има право да тражи специјални статус. А какав статус – то треба само да одлучи”

ВРХ Доњецке Републике кориговао је данашње агенцијске вести да је ДНР спремна да под одређеним условима остане у саставу Украјине претворене у лабаву федерацију или конфедерацију.

Прво је то учинио вицепремијер Андреј Пургин којем је и приписана „изјава” да таква спремност постоји ако се Кијев – уз гаранције Русије и ЕУ – сагласи да ДНР и ЛНР имају своје оружане снаге и буду слободне да уђу у економске интеграције са са Русијом и Царинском унијом РФ, Белорусије и Казахстана.

          „У Минску смо само разменили иницијалне предлоге за преговоре, начелно се договорили о размени заробљеника по формули „сви за све”. Договорили смо се да у петак наставимо преговоре о прекиду ватре. Информације о тражењу само посебног статуса ДНР и ЛНР обична су „патка” – објаснио је Пургин.

          Поводом свега се огласио и премијер Доњецке Републике Александар Захарченко који јесаопштио да не постоји спремност ДНР да остане у саставу Украјине. При том је нагласио да су Пургин и делегација ДНР имали мандат да преговарају само о размени заробљеника.

          „Нејасно је одакле су кренуле „информације” о спремности да останемо у Украјини. Највероватније ветар дува отуда што би Кијев волео да тако буде. Ми остајање у саставу Украјине не сматрамо могућим” – подвукао је Захарченко.

Премијер Доњецке Републике Александар Захарченко

Премијер Доњецке Републике Александар Захарченко

У међувремену се из Москве огласио председник спољнополитичког одбора Државне Думе Алексеј Пушков и нагласио да Исток Украјине има право на „специјални статус који треба да определе сами његови региони”. Дакле: ДНР и ЛНР.

Пушков је оценио да је федерализација Украјина била актуелна „неко време”, док је становништво бивше Доњецке и Луганске области то желело. Тада је то и Москва подржавала, али је Кијев на Исток кренуо војном силом.

„На Истоку Украјине сматрају да је и сам ток догађаја одбацио могућност федерализације. Сада ми подржавамо принцип да становништво тих региона има право да тражи специјални статус. А какав статус – то треба само да одлучи”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *