Свијет

За вријеме нацизма било 42.000 логора!?

001602

Нацистичких логора и гета било је много више него што се мислило, пише загребачка штампа. Пронађено је чак 42.000 локација смрти!

Један од најстрашнијих догађаја у свјетској историји и дан-данас ужасава људе. За вријеме нацистичког бруталног владања Њемачком и окупираним дијеловима Европе убијено је више од шест милиона Јевреја.

Истраживачи у америчком Меморијалном музеју холокауста документовали су све нацистичке концентрационе логоре, гета, мјеста на којима се одвијао робовски рад, као и фабрике смрти које су постојале широм Европе.

Кад су кренули с пројектом, тим је вјеровао да ће пронаћи око 7.000 кампова и гета. Били су шокирани кад су открили 42.500 кампова широм окупиране Европе.

Истраживачи сматрају да је око 20 милиона људи умрло или су били затворени у овим логорима. Бројка укључује 30.000 кампова с робовском радном снагом, као и 980 концентрационих логора.

Међу мјестима насиља над Јеврејима су били и центри у којима су трудне жене биле присиљаване на абортусе или су њихова дјеца убијана недуго након рођења.

Варшавски гето је идентификован као највећа од локација обухваћених овим истраживањем, јер је у једном тренутку тамо било смјештено око пола милиона људи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *