Вијести, Свијет

За Украјину „Дејтонски споразум“

Лист пише да дипломатски извори у Берлину и Бечу са оптимизмом гледају на могућност реализације њемачко-руског приједлога о одржавању друге женевске конференције о Украјини, која би требало да допринесе коначном рјешењу кризе у тој земљи.

У њемачком Министарству спољних послова листу је речено да су циљеви друге конференције у нацрту, који је припремио њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер „далеко конкретнији од оних који су разматрани на првом састанку у Женеви 17. априла“.

У Спољно-политичком одобору Бундестага речено да би жељене одлуке „Женеве 2“ морале да уваже представе обје сукобљене стране о будућем уређењу земље, а употреба силе би хитно морала бити замијењена дијалогом.

„Једна од опција било би рјешење по угледу на закључке дејтонске конференције о БиХ, укључујући изједначавање ентитета у политичким правима – са украјинског и са руског говорног подручја у тој земљи“, навео је исти извор.

Лист наводи да је оптимизам два њемачка спољнополитичка ресора заснован на наводној спремности учесника прве украјинске конференције у Женеви – САД, Русије, ЕУ и прелазне владе у Кијеву, да се на обновљену расправу позову и вође присталица федерализације на истоку Украјине.

Украјина/Фото: REUTERS

Украјина/Фото: REUTERS

Присталице федерализације, доскора називане терористима и сепаратистима који дејствују по налогу Москве, захтијевају, више од такозване регионалне аутономије и траже уређење државе између два равноправна ентитета, пише лист.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *