Вијести, Свијет

За свађу је потребно двоје. И за разговор.

ЗВАНИЧНИ КИЈЕВ: ВЛАДА УКРАЈИНЕ ЈЕ НАЈОДЛУЧНИЈЕ ЗА НАСТАВАК РАЗГОВОРА

  • Шеф спољнополитичког комитета Државне Думе Алексеј ПУШКОВ: Брисел  узима курс на рушење државног врха Украјине. У Бриселу се на Виктора Јануковича сада гледа као на отвореног противника којег треба постепено дотући и преко ванредних избора на власт довести неког кандидата који ће мало шта да значи, неког попут Кличка ко ће бити послушан и играти улогу западдне марионете. Европској унији је на положају председника Украјине и потребна марионета”

ЕВРОПСКА унија обуставља рад на споразуму о слободној трговини и придруживању са Украјином – објавио је комесар ЕУ за придруживање Штефан Филе.

„О припремљености трговинског споразума разговарао сам са замеником украјинског премијера Сергејом Арбузовом, али повратни одговор владе Украјине нисам добио. Рад на споразуму је обустављен јер одговора нема” – написао је Филе на свом Твитер-налогу.

Штефан Филе

Штефан Филе

Реагујући на Филеово саопштење, портпарол украјинске владе Виталиј Лукјањенко изјавио је:      „Влада Украјине је најодлучније за наставак преговора о условима примене споразума о придруживању. Влада Украјине реално ради на том правцу. Кијев ће реаговати само на официјелне ставове Европске уније, а званична позиција ЕУ је непромењена – врата за придруживање су отворена”.

Утицајни шеф спољнополитичког комитета Државне Думе Алексеј Пушков оценио је да се курс ЕУ своди на покушај свргавања државног врха Украјине преко „наранџастог евромајдана”. Са намером да Кијеву потом буде наметнут одбачени споразум о слободној трговини и придруживању.

Алексеј Пушков

Алексеј Пушков

Осврћући се на изјаву Штефана Филеа да Брисел обуставља рад на трговинском споразуму са Украјином, Пушков је рекао:

„Изгледа да је у Европској унији победила струја која је за оштар курс према Јануковичу и влади Украјине.  Тврда струја сада је фактички саопштила: Кијев може пристати само оно што му је било понуђено. Друга струја, у име које је бивши преседник Пољске Александар Квашњевски иницирао да се Украјини додели 20 милијарди ванредне помоћи, сада је очигледно у мањини”.

Своју процену да Брисел креће на рушење власти у Кијеву, Пушков је изоштрио овако:        „Одустајање ЕУ  од споразума о асоцијацији, уопште не значи да је Брисел одустао од амбиције да Кијеву наметне споразум који му је био предложио, а који су Јанукович и Азаров с разлогом одбацили. Јер, тај поразум је покушај колонизације Украјине за само 660 милиона евра. Јанукович је раније за ЕУ био могући партнер за преговоре, а сада се на њега гледа као на отвореног противника којег треба постепено дотући и преко ванредних избора на власт довести неког кандидата који ће мало шта да значи, неког попут Кличка ко ће бити послушан и играти улогу западне марионете. Европској унији је на положају председника Украјине и потребна марионета”.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *