Вијести, Свијет

„За име Бога немој користити силу, повуци своје снаге безбедности“

Осврт на драматичну ванредну седницу УН Већа безбедности – сукоб између Русије и САД око Украјине – Чуркин: “Кијев води рат против свог народа”, Пауер: “Нема протеста, то су руске војне операције”.

Касно синоћ одржана је ванредна седница УН Већа безбедности по питању најновије ескалације сукоба на истоку Украјине. Руски амбасадор при УН-у, Виталиј Чуркин, поручио је: “Међународна заједница мора да захтева да Кијев заустави рат против властитог народа”.

Даље, Чуркин истиче како “опасне акције власти у Кијеву прете тргању деликатног мозаика украјинског друштва”. Поручио је како власти у Кијеву “тврдоглаво” одбијају да чују све оне које не прихваћају њихове “радикалне, шовинистичке, русофобне и анти-семитске снаге”

 “Неки, па и неки који се вечерас налазе овде, стално траже уплетеност Москве по питању ситуације на југоистоку Украјине, не желећи притом да виде стварне разлоге ових догађаја. Престаните с тиме”, поручио је Чуркин.

 “Престаните да ширите бајке о томе да смо нагомилали војну армаду на границама ове државе, која је спремна у сваком тренутку, у свега неколико сати стићи све до Ла Манша. Престаните причати да смо послали хорде својих агената да координирају акције демонстраната у Украјини”, рекао је.

Чуркин се такође осврнуо и на анти-руску реторику нових власти у Кијеву. “Монструозна русофобија која граничи с мржњом постала је норма у украјинском парламенту. ‘Ова бића заслужују само једну ствар – смрт’, поручила је једна посланица странке Свобода коментиришући протесте на истоку земље. Такве ставове имају бројни њезини брутални колеге у странци”, рекао је.

 “Украјински парламент је заиста одговорио на крик народа на истоку, драконским законима који прете дугим затворским казнама за ‘тероризам’ и ‘сепаратизам’”, истиче он.

 За време трајања јучерашње седнице УНВБ ситуацију у Украјини коментирасао је и амерички амбасадор при УН-у, Саманта Пауер. Очекивано, њено виђење ситуације посве је другачије – истиче како Русија директно оркестрира протестима на истоку земље. “Чули смо како нема руских трупа на истоку Украјине, но чињеница је како многи припадници наоружаних јединица које смо видели на истоку имају непробојне прслуке, камуфлажне униформе, а ознаке су им уклоњене”, рекла је Пауер.

 “Знамо тко се налази иза овога. Једини ентитет на овом простору који је у стању координирати ове професионалне војне акције је Русија”, истакнуо је амерички амбасадор у УН.

Имајући у виду исказе Чуркина и Пауера непристрани трећи проматрач могао би се лако сложити с оба става. Истина је да често умјерен и дипломатски наступ пучистичког премијера Арсенија Јатсењука не може у потпуности да прикрије изражене анти-руске ставове у редовима нових, изразито западнофанатичних, пучистичких власти.

Неки ће рећи како је то очекивано након руске операција на Криму, но у исто вријеме је апсолутно недопустиво јер око 8,5 милиона становника Украјине су Руси. То су чињенице. Да ли су становници на истоку заиста физички угрожени? Ако и нису, оваква реторика је неприхватљива, а многи се свакако осјећају угрожено – то није нужно претјерано упозоравање Москве.

С друге стране, поједини детаљи које износи амбасадор Пауер тешко се могу да  оповргнут. Нема сумње како су последње акције на истоку Украјине јако добро координиране, професионално одрађене, а наоружане групе изгледају као војници без службених ознака на униформама – другим рјечима, изгледају идентично наоружаним групама које су у муњевитој акцији осигурале контролу над целим Кримом.

Дакако, Русија никада неће јавно рећи да су наоружани мушкарци у униформама без ознака на Криму заправо били руски војници – можда нису де јуре, али јесу де факто. Врло сличне јединице појавиле су се диљем источне Украјине. У првом валу заузимања зграда локалних власти недвојбено су судјеловали локални демонстранти, а локална полиција је само окренула главу те на тај начин изразила одобрење. Но, када су почеле стизати специјалне снаге са запада земље, у градовима на истоку почеле су се појављивати “појачане” јединице “демонстраната”.

Још оштрији био је пучистички украјински амбасадор при УН-у, Јуриј Сергејев, који је за вријеме јучерашње седнице рекао: “Русија не само да је константно повећавала број својих трупа на граници него су и послали субверзивне групе у украјинске регије како би дестабилизирали ситуацију”. Надаље, тврди како је “Русија оркестрирала општу терористичку операцију на истоку земље”.

 Затим је реч поновно преузео по други пут Чуркин те упозорио како “рок истиче” и како ће преговори најављени за ову недељу бити поткопани ако Кијев пошаље “силу на народ источне Украјине”.

 “Одмакнимо се од спекулација, оптужби и трагања за руским фантомима који се наводно појављују диљем Украјине, концентришимо се на оно што можемо да учинимо. Поручујем западним колегама да морају да зауставе криминалне одредбе господина Турчинова (оп.а. привремени предсједник Украјине) које ће имати огромне последице примарно на народ Украјине”, рекао је.

 “Зашто нисте терористима проглашавали оне који су нападали полицију, пуцали на њих, последњих месеци, него сте радили заједно с њима”, рекао је Чуркин реферирајући се на пуч који се десио у Кијеву овог фебруара.

 Надаље, Чуркин истиче како је Русија од почетка кризе позивала на стабилизацију. “Зашто сте потицали кризу? Нисмо ми криви за оно што се сада догађа”, рекао је.

 Што Чуркин овдје поручује? Наравно, као дипломатски ветеран, неће рећи ништа што би се правно могло употријебити против Русије, но у суштини – између редова – заправо поручује ово: Зашто сте дали да дође до овога и натерали нас да реагујемо на овај начин?

 Ово је уједно и строго упозорење, за све оне који знају читати професионални дипломатски жаргон, Русија заправо поручује како и даље инсистира на дипломатском решењу, али је сада већ спремна и на пуно веће потезе. Што би за Русију било у овом тренутку довољно за де-ескалацију? Као прво, правна гаранција – дакле нешто на што би се морао обвезати не само Кијев, већ и Вашингтон – украјинске војне неутралности, тј. њено неприступање НАТО пакту.

Дакако, ту је и питање федерализације, новог украјинског Устава итд. Но, ово су све секундарне теме и секундарни руски циљеви, примарно је питање заштите властите националне безбедности а за Москву је НАТО у Украјини нешто апсолутно недопустиво.

 Стратешки ће се Русија позивати на споразум од 21. фебруара, то им у овом тренутку одговара, но неће инсистирати на томе ако се њихови захтјеви удовоље и изван контекста тог споразума.

 Но, на јучерашњој сједници Чуркин је дао и неколико занимљивих изјава у вези шире ситуације. Осврнуо се на чињеницу да је на Путиново писмо европским челницима прво одговорио Вашингтон – којем писмо није било нити упућено.

 “Чекати ћемо и видети да ли је остало ишта суверенитета унутар Европске Уније. Да ли је ЕУ у стању независно доносити одлуке које могу ову ситуацију извући из кризе?”, рекао је Чуркин. Ова изјава вјеројатно је и далеко важнија од свега раније изреченог јер у коначници цела ова криза, ако је сагледамо из глобалне перспективе, није само борба за Украјину, већ и за целу Европу.

 Након њега реч поновно преузима Саманта Пауер и поновно оптужује Русију за ескалацију ситуације. “Русија мисли да интернет не постоји, да људи неће сазнати истину”, рекла је. Коју истину? Да се високи амерички дужносници у Кијеву пред почетак пуча састају с лидерима нео-нацистичких странака? Сваки покушај оваквог морализирања било од стране САД-а или Русије је унапријед осуђен на пропаст.

 “Про-федерализацијски протести нису простестии него низ војних операција које проводе професионалне снаге, носећи оружје, руско оружје. Проводе комплексне војне операције диљем великог броја градова на истоку Украјине”, истакнула је.

 

У свом закључку је поручила како је “кредибилитет Руске Федерације увелике пољуљан” због ове ситуације.

 У свом трећем, и последњем, обраћању УН Вијећу безбедности, руски амбасадор Чуркин изразио је наду како ће се крвопролиће спречити док још има времена. “Можда ће амерички потпредсједник Бајден узети телефон и назвати Турчиновва, као што је и често звао Јануковича пре 21. фебруара? Нека само назове Турчинова и каже му исто што је рекао и Јануковичу – ‘За име Бога немој користити силу, повуци своје снаге безбедности из центра Кијева’”, поручио је Чуркин.

 “И што сада? САД ће подупријети реализацију ове криминалне наредбе о употреби оружаних снага?”, рекао је Чуркин те поручио амбасадорици Пауер да контактира Бајдена и да он одмах контактира Кијев умјесто да се чека на његов долазак – “јер кроз већ неколико сати ситуација би могла постати неповратна”.

Амбасадори САД и РФ у УН

Амбасадори САД и РФ у УН

 Ситуација би заиста већ кроз неколико сати могла знатно ескалирати, наиме, из Кијева су синоћ дали федералистичким снагама на истоку ултиматум да се данас до јутра предају или ће покренути против њих “општу анти-терористичку операцију” у којој ће суделовати и оружане снаге.

 Земља је на рубу грађанског рата већ месецима, а сада се већ нагиње пред опасном провалијом. Што ће учинити про-руске наоружане групе? Што ће учинити снаге које шаље Кијев? Што ће учинити руска војска? Јако је пуно питања и одговори ће се представити ускоро.

Извор: Фонд Стратешке Културе

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *