Вијести, Свијет

За хомосексуалне везе до 10 година затвора

У Индији ће се поново за хомосексуалне везе добијати до 10 година затвора.

ВРАЋАЊЕ КАЖЊИВОСТИ ЈЕДНОПОЛНИХ ВЕЗА ТРАЖИЛИ И ИНДУСИ И МУСЛИМАНИ И ХРИШЋАНИ.

  • Одлуку донео Врховни суд Индије, а пре само две је био жестоко критикован министар здравља зато што је хомосексуалност назвао болешћу која је у земљу продрла споља

СВАКИ једнополни секс ће у Индији поново бити кривично дело са запрећеном казном затвора до 10 година.

Овакву одлуку је донео Врховни суд Индије, укинувши своју ранију одлуку којом је био прогласио да готово идентичан ранији члан кривичног закона крши људска права.

Коначно решење о овом питању ипак ће донети влада Индије.

Врховни суд Индије преиспитао је одлуку суда у Делхију од 2009. године и одлучио да је истополни сексуални однос кривично дело.

„Све заједнице – муслиманска, хришћанска и индуска – оспоравале су одлуку Високог суда у Делхију“

Судије су одлучиле да је суд у Делхију прекорачио овлашћења пошто је укинуо члан кривичног закона јер то могу учинити само парламент и влада. Влади је наложено да унесе одговарајуће измене у закон и врати укинути члан.

Суд у Делхију био је укинуо колонијални закон од пре век и по којим су, поред осталог, били забрањени хомосексуални односи. Учинио је то уз образложење да та норма крши људско право на равноправност.

У тада укинутом члану закона хомосексуалност је описана као „телесне везе противне природи“ и кажњаване су затвором до 10 година.

Међутим, судска одлука је изазвала револт како код представника владајуће партије, тако и код опозиције, друштвених и религијских организација.

„Све заједнице – муслиманска, хришћанска и индуска – оспоравале су одлуку Високог суда у Делхију“ – преноси Ројтерс речи адвоката који је представљао муслиманску заједницу.

Пре две године Гулам Наби Азад, који је био на челу министарства здравља Индије, дефинисао је хомосексуалност као болест која је продрла у земљу споља.

Дефинишући хомосексуалност као „противприродну“, индијски министар здравља је ипак признао да она постоји и да се брзо шири.

Тада је његова изјава међу поборницима права сексуалних мањине и геј-лидерима изазвала експлозију негодовања. Инсистирали су да се човек задужен за националну медицину извини.

Не ври, међутим, истим поводом само у Индији.

Геј активисти испред Врховног суда Индије

Геј активисти испред Врховног суда Индије

Русија је већ неколико месеци на Западу на удару критике због забране пропаганде „нетрадиционалних сексуалних односа” међу малолетницима.

Ових дана се и у Русији појавила иницијатива да се у руском Уставу пропише да је брак заједница мушкарца и жене.

„Године 1993. подразумевало се да је брак заједница мушкарца и жене, а не посланика и посланика. Вероватно је то тада требало унети у Устав“ – објаснио је своју иницијативу један од аутора основног закона земље, доктор права Сергеј Шахрај.

Таква одредба већ постоји у уставу Бугарске, а недавно су је подржали и Хрвати на референдуму.

Факти подсећају да је кривичним законодавством прописана забрана хомосексуализма у Пакистану, Бангладешу, Авганистану, Ираку и Ирану где се кажњава и смртном казном.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *