Вијести, Свијет

Врховна Рада донела законе о „посебном статусу неких општина Донбаса“ и амнестији

УКРАЈИНСКИ НАЦИОНАЛИСТИ „ПОРОШЕНКОВ ЗАКОН“ СМАТРАЈУ

  • ЗАХАРЧЕНКО: Доњецк и Луганск неће посебни статус већ равноправност са Кијевом
  • ПЛОТЊИЦКИЈ: Закон о „посебном статусу“ у суштини „одговара преговарачким позицијама ЛНР и ДНР“, али су нека питања отворена и спорна
  • ЦАРЈОВ: Закон о „посебном статусу“ написан је за Украјину, а не за Новоросију
  • ПУРГИН: Ми својом територијом сматрамо неокрњене територије бивших Доњецке и Луганске области. Све друго не долази у обзир. То је наша земља, а на остале територије Украјине не претендујемо

        ВРХОВНА Рада Украјине, која је под потпуном контролом кијевске хунте и америчке амбасаде, усвојила је – практично без расправе – закон о „посебном статусу неких општина Донбаса“ који предвиђа специјални трогодишњи период управљања тим „неким општинама“.

        Са 277 гласова „за“ од 450 могућих. Против је колективно била једино посланичка група ултрадесне антисемитске партије Свобода.

        Закон, поред осталог, предвиђа право окрњеног Донбаса на своје органе власти, добровољачку „народну милицију“ и пресудан утицај на избор тужилаца и судија. Председник Украјине имао би овлашћеног представника у Доњецку који фактички не би имао никакву власт.

        Још глаткије – са 287 гласова „за“ – прошао је „Порошенков закон о амнестије за све „учеснике догађаја у Доњецкој и Луганској области“. „Учесницима догађаја“ се гарантује да неће бити кривично гоњени ни дискриминисани, али се захтева њихово потпуно разоружавање.

        Премијер Доњецке Републике, Александар Захарченко, саопштио је да Доњецк и Луганск неће посебни статус већ равноправност са Кијевом.

        Вицепремијер ДНР Андреј Пургин поводом гласања у украјинском парламенту изјавио је: „Прво нека Порошенко потпише оба закона. Потом ћемо их превести на руски, проучити и саопштити свој став. У сваком случају, ти закони су тачка за даље преговоре, а законе за Доњецку Републику доноси парламент ДНР“.

        Пургин је као спорну означио и формулацију о „неким општинама Доњецке и Луганске области“. При том је подвукао: „Ми својом територијом сматрамо неокрњене територије бивших Доњецке и Луганске области. Све друго не долази у обзир. То је наша земља, а на остале територије Украјине не претендујемо“.

        Председник Луганске Републике Игор Плотњицкиј оценио је да закон о „посебном статусу“ у суштини „одговара преговарачким позицијама ЛНР и ДНР“, али да су нека питања отворена и спорна.

        Предсеник парламента Новоросије, Олег Царјов, нагласио је: „Тај закон је написан за Украјину, а не за Новоросију“.

Застава слободе - застава Доњецке Народне Републике

Застава слободе – застава Доњецке Народне Републике

Украјински националисти су „Порошенков закон“ већ прогласили „потпуном капитулацијом“.

Посланик партије Баткившћина, Анатолиј Гриценко, сматра да закон о „посебном статусу“ није писан у Украјини и да је то „пројекат Кремља“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *