Вијести, Свијет

„Војничке мајке Украјине”: Недељно погине 40-60 наших синова

ТВРДЕ ДА ЈЕ КИЈЕВ У ДОЊЕЦКУ ОБЛАСТ 17. АВГУСТА ПОСЛАО ШЕСТ ВАГОНА-ХЛАДЊАЧА ЗА ОДВОЖЕЊЕ ТЕЛА ПОГИНУЛИХ

  • ОКСАНА СТЕЦЕНКО: Само у Славјанску биле су стотине мртвих. Тела украјинских војника свуда су лежала по улицама. А кад су устаници напустили град, све су их побацали у јаму, затрпали су тела помоћу булдожера, а новинарима су рекли да је то масовна гробница мештана

         КОПРЕДСЕДНИЦА организације за заштиту људских права „Војничке мајке Украјине” Оксана Стеценко изјавила је да кијевске власти намерно прећуткују стварне губитке у Новоросији”, пренела је агенција ИТАР-ТАСС.  

         „Власти у Кијеву скривају праве размере губитака у Луганској и Доњецкој области. Кажу нам да сваког дана погине од три до пет војника, али то није истина” – рекла је она.

         По њеним речима, последњих недеља свакодневно гине од 40 до 60 војника дневно. 

         „У евиденције о губицима по тајном наређењу бившег секретара Службе за националну безбедност и одбрану Украјине Андреја Парубија уписују се само војници. А број убијених полицајаца, граничара, припадника Службе безбедности Украјине и националне гарде и добровољаца из територијалних батаљона се скрива” – истакла је Стеценко. 

         „Ми активно сарађујемо са мајкама. Оне кажу да су само у Славјанску биле стотине мртвих. Тела украјинских војника свуда су лежала на улицама. А кад су устаници напустили град, све су их побацали у јаму, затрпали су тела помоћу булдожера, а новинарима су рекли да је то „масовна гробница” мештана” – додала је Стеценко. 

         „На станици „Купјанск-узловаја” тренутно стоје четири вагона-хладњаче с телима погинулих. Тамо никог не пуштају, чак ни раднике железнице. Полиција тврди да је то „тајна војна пошиљка – рекла је Стеценко.

         –  А заправо су тамо наши мртви синови о којима Порошенко не жели да прича. У Доњецку област је 17. августа послато шест вагона-хладњача за одвожење тела погинулих. За сада не знамо где се налазе”. 

„Војничке мајке Украјине”: Недељно погине 40-60 наших синова

„Војничке мајке Украјине”: Недељно погине 40-60 наших синова

Стеценко је рекла да њена организација намерава да 1. септембра одржи у свим украјинским градовима „Марш мајки војника”.

„Нека власти – нагласила је – погледају у очи онима чије синове нису сачували и којима да одбијају да исплате одштету”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *